Uyurgezerlik Nedir? Uyurgezer Misiniz? Öğrenin!
Uyurgezerlik Nedir?
Uyurgezerlik uykuda insanların bir anda kalkıp yürümesine sebep olabilen bir hastalıktır. Çoğunlukla kişilerin uykulu halinde ya da hafif uyanık olduğu zamandır. Uyurgezer uyku boyunca yaptıklarını hatırlamaz veya cevap veremez bazı durumlarda konuşmalara cevap verse de bu konuşmalar çoğu kez anlamlı olamayabilir. Çoğunlukla 4 veya 8 yaş aralığındadır yetişkinlerde de görülebilir.
Uyurgezerliğin Nedenleri Nedir?
Uyurgezerlik nedenleri henüz kesin olarak bilinmemektedir Daha önceki dönemlerde rüyayı gören kişinin gördüklerini dışarıya aktardıkları bu nedenle kişilerin uyurgezerlik sorununu yaşadıklarını düşünüyorlardı. Günümüzde ise bu sorunu uykunun ilk aşamalarında rüya görülemeyen bölümde meydana geldiği biliniyor Özellikle fizyolojik rahatsızlığa bağımlılık yapan maddelerin kullanılmasına bağlı olmadığı bilinir. Kişinin stresli olduğu zamanlarda artış göstermektedir. Aşırı yorgunluk ve stres uyurgezerliği tetikler bir diğer nedeni de nörolojik rahatsızlıklarda olabileceği belirtilir.
Uyurgezerlik Belirtileri Nelerdir?
Uyku esnasında rüyasız geçen derin uyku zamanında meydana gelir. Evin içinde anlamsız dolaşan ışıkları açıp kapatan gözlerinin anlamsız bakması kısaca uyku esnasında kalkıp bir şey yiyip içmesi konuşması uyurgezer kişilerde görebileceğimiz durumlardır. Uyanmakta güçlük çekip zorlanabilirler çoğunlukla ergenlik dönemine doğru uyurgezerlik kendiliğinden kaybolur belirtileri de şunlardır;
- Yüzde herhangi bir ifade olmaz
- Uykulu olduklarında herhangi bir işle uğraşabilirler
- Uyanmakta güçlük çekerler
- Uyandırıldıklarında düşünmekte güçlük çekerler
- Kişiye soru sorulduğunda ya mantıksız cevap verirler ya da cevap veremezler
- Bakışları sabittir
Uyurgezerlik Hastalığının Tedavisi Nedir?
Uyurgezerliğin belirli bir tedavisi yok önemli olan uyku esnasında kendilerini yaralamalarını önlemek için güvenlik önemleri gereklidir bu durumlarda kısa zamanlı sakinleştiriciler uyurgezerliği azaltmada etkili olur.
Uyurgezerin Beyninde Neler Mi Oluyor?
Uyurken birden fazla evreden geçeriz. Hafif uyku daha sonra kısa süreliğine uyku derin uyku ve hafif uyku şöyle bir şey var ki bu düzenlikte bunu takip edenler REM adı verilen hızlı göz kırpma hareketleri başlar REM evresi aynı zamanda rüyalarımızın gerçekleştiği evredir. Uyurgezerlik olaysa derin uyku evresidir REM evresi vücudumuz bir çeşit felç halini almıştır beyin bu sırada aktiftir hareket edecek kadar ama kişi uyanamaz
Uyurgezer Olmak Tehlikeli Midir?
Uyurgezerlik fizyolojik olarak vücuda zarar vermemektedir gerçekleştirdikleri hareketler bağımsız olduklarından dolayı risklere sebep olabilir. Uyurgezerler uyurken gözleri açık görünse de eylemleri boyunca görmekten ziyade hafızaları doğrultusunda ilerlerler.
İlginizi Çekebilir: Uyku Bozukluğu Ciddi Rahatsızlıklara Sebep Olabilir
Yorum Yap