Psikiyatrik rahatsızlıklarda ilaç tedavisinin faydalı olduğu çalışmalarla ortaya konulmuştur. Sülpir de bazı beyin hasarlarının psikolojik etkilerini gidermek için kullanılan bir ilaçtır. Etken maddesi sülpirid olan bu ilaç antipsikotik grubuna dahildir. Piyasada 50 miligramlık kapsülleri 30’lu kutularda satılmaktadır.
Psikiyatri uzmanı reçetelendirmesi ile kullanılması gereken bu ilacın etken maddesi sülpiriddir. Bu madde antipsikotikler grubuna dahil olup, psikotik bozuklukların tedavisinde kullanılır. Şizofreni tedavisinde kullanılabilmektedir. Beyindeki dopamin etkisini engelleyen ilacın buna bağlı olarak sakinleştirici etkisi de bulunmaktadır. https://www.istanbulpsikologmerkezi.com/
Sülpir Ne İçin Kullanılır?
Her ne kadar eski bir ilaç olması nedeniyle daha az tercih edilse de, antipsikotik grubuna dahil olması sebebiyle kullanım alanları belirlidir. Şizofreni, paranoya ve psikoz gibi psikotik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu tarz hastalıklarda hastalar halüsinasyonlara sahip olabilir, yani gerçekte var olmayan şeyler işitiyor ve görüyor olabilir. Ayrıca aşırı şüpheci yani paranoyak fikirlere sahip olabilmektedirler. Ek olarak bu hastalar çoğu zaman yalnız, hatta sosyal hayattan tamamıyla izole olmuş halde olabilmektedirler. Tüm bu belirtilerin iyileştirilmesi için psikiyatrist tarafından hastalara Sülpir reçete edilebilir. Tüm bunların yanı sıra bazı fizyolojik hastalıkların vücutta yol açtığı psikolojik semptomların tedavisi için kullanılır.
Sülpir Nasıl Kullanılır?
İlacın kullanımına dair bilinmesi gereken önemli noktalardan biri, mutlaka psikiyatrist gözetiminde kullanılmalıdır. Kullanma talimati psikiyatri uzmanı ya da eczacı tarafından gelecektir. Onların direktiflerine hasta muhakkak uymalıdır. İlacın dozunu doktoruna danışmadan artırmamalı ya da azaltmamalıdır. Psikiyatrist gözetimi olmaksızın ilacı kullanmayı bırakmamalıdır. İlaç ağızdan ve bütün halinde alınmalıdır. Doktor aksini söylemediği takdirde günde iki kez alınan ilaç psikosomatik hastalıklarda günde 100 mg ya da 200 mg doz alınır. Mide yanması, ülser ve hazımsızlık gibi rahatsızlıklarda alınan ilaçlarla birlikte alınırsa Sülpir’in emilimi azalabilir. Bu nedenle bu ilaçlardan en az iki saat önce kullanılmalıdır.
İlacın reçetelendirilmesi için hasta mutlaka bir psikiyatrist ile görüşmelidir. Bunun için dilerse doktorun ofisine ya da kliniğine gidebilir. Fakat isterse evden çıkmadan da bu görüşmeyi internet aracılığıyla gerçekleştirebilir. Online psikiyatri hizmeti sayesinde hasta psikiyatrist ile görüşebilir ve hatta ilaç reçetesi alabilir.
Sülpir Faydaları
Yapılan araştırmalar ilacın faydalı ve gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. İlaç psikotik rahatsızlıklarda etkilidir. Bu rahatsızlıkların belirtilerini onarmada başarılıdır. Ek olarak psikosomatik rahatsızlıklarda da etkili olduğu bilinmektedir. Psikosomatik rahatsızlıklar fizyolojik bir nedeni olmadığı halde fiziksel bazı semptomlara neden olan psikolojik rahatsızlıklardır. Tüm bu belirtilerin iyileştirilmesi için Sülpir kullanılabilmektedir.
Farmakolojik tedavinin psikolojik rahatsızlıklarda işlevsel olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Fakat bilinmesi gereken bir nokta mevcuttur. Bu da, hasta eğer ilaç tedavisi ile psikoterapiyi birlikte yönetirse maksimum kazancı sağlayacaktır. Yani psikiyatrist ile ilaç tedavisi devam ederken bir psikolog ile görüşmelerini sürdürmelidir. Bu şekilde tedaviden verim alacaktır.
Sülpir Yan Etkileri
Tüm ilaçlar bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Eğer ki hastanın ilacın etken maddesine karşı duyarlılığı ya da alerjisi mevcut ise bu ilacı kullanmaması gerekmektedir. Sülpir’in olası yan etkileri şu şekilde listelenebilir:
- Kullanıcılar otururken ya da uzanırken birden ayağa kalktıklarında baş dönmesi ve sersemlik yaşayabilmektedirler.
- Kadın kullanıcılarda emzirme dönemi olmadığı halde memeden süt gelmesi gibi yan etkiler görülebilir.
- Erkek kullanıcılarda meme büyümesine neden olabilir.
- Kadın kullanıcılarda regl görme durumunun kesintiye uğrayabileceği bilinmektedir.
- Kimi kullanıcıların iştahlarının artmasına sebep olabilir ve buna bağlı olarak kilo alımı gözlemlenebilir.
- Kadın kullanıcılarda cinsel isteksizliğe yol açabilir.
- Erkek kullanıcılarda cinsel gücün azalması ve ereksiyon problemine neden olabilmektedir.
- Uyuşukluk ve sakinlik hali de yan etkilerin arasındadır.
- Vücudun bazı bölgelerinde kızarıklık ve kaşıntıya yol açabilir.
- Karaciğer enzim düzeylerinde artış gözlemlenebilir.
- Uykusuzluk, huzursuzluk ve zihin karışıklığı da bilinen yan etkilerin arasındadır.
- Kimi kullanıcılarda saldırganlık, aşırı heyecanlılık ve fevri davranışlar gözlemlenebilir.
- Kan basıncında ve tükürük salgısında artış da bilinen yan etkilerin arasındadır.
- Midede bulantı ve kusma gibi belirtilere neden olabilmektedir. Ayrıca bazı kullanıcılarda kabızlık gibi bağırsak sorunlarına yol açabilmektedir.
- Görme bozuklukları ve idrar problemleri de olası yan etkilerin arasında bulunmaktadır.
Yorum Yap