Serotonin Nedir?
Serotonin Nedir? İnsan vucudunda serotoninin en çok bulunduğu yer trombositlerdir. Serotonin halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinir, fakat bu yanlış bir bilgidir. Bu yaygın kaaatin oluşmasına sebep unsur SSRI grubu ilaçlar serotonininin geri alınımını önleyerek, srotoninin sinapslarda birikmesini sağlar. Bu ilaçlar piyasa çıktığı ilk zamanlar, serotonini sinapslarda çoğaltmak suretiyle depresyonu tedavi ettiği düşünülüyordu. Açlık, yorgunluk, stres, yemek, ışık gibi faktörlerin tamamı insan vücudunda bulunan serotonin düzeyini etkiler. Stres ve düşük kan şekeri serotonin düzeyini düşürmektedir, oksijen, kusma, içerisinde aminler bulunan gıdalar (Örnek olarak: Peynir, çikolata, mandalina vb.) serotonin düzeyini etkiler.
Aynı zamanda çikolata da serotonin hormonunu etkilediği doğru değildir. Serotonin hormonundan ziyade, beta-endorfini arttırır.
Serrotonin Depresyona Sebep Olur Mu?
Araştırdığım kadarıyla bir çok araştırmacı serotonin seviyesindeki dengesizliklerin ruh halini etkileyip, insanı depresyona soktuğunu söylemektedir.
Serotonin eksikliği 3 nedenle oluşabilir;
- Beyin hücrelerinde üretimin az olası.
- Reseptör bölgelerinin yetersiz olması.
- Triptofan maddesindeki eksiklik.
Bu sebeplerden birisi meydana geldiğinde, depresyon, anksiyete bozukluğu, panik ve hatta aşırı öfke sorunları ortaya çıkabilmektedir. Serotonin eksikliğinin depresyonda önemli bir rol oynasa da, yaşayan bir beyninde serotonin düzeyini ölçmem mümkün değildir. Ama kandaki serotonin düzeyi ölçülebilmektedir. Ayrıca serotonin eksikliği mi depresyona, yoksa depresyon mu serotonin eksikliğine neden olduğu bilinmemektedir.
Doğal Yollarla Arttırılabilir mi?
Serotonin nedir cevabının halk arasında en çok merak edilen “serotonin doğal yollarla birlikte arttırılabilir mi?” sorusudur. Serotonin ruh halinin dengelemesinde, uyku düzeni ve zihnin odaklanması büyük rol oynar. Serotonin düşük düzeyleri depresyona, anksiyeteye, insomniyaya neden olabilir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, egzersiz yapmama, kafein kullanımı ve alkol kullanımı serotonin üretimini engeller. Ama serotoninin yükselmesini sağlayacak birkaç şey var:
- Triptofan açısından zengin yiyecekler tüketin.
- B6,B9 ve B12 vitaminlerini almaya özen gösterin.
- Bol bol egzersiz yapın.
- Güneşlenin.
- Masaj yaptırın.
- Stresi azaltın.,
bunları yaparak serotonin hormonun etkilenmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu sayede “serotonin nedir” konusunun en merak edilen konuya göz attık.
Serotonin Beyinde Nasıl Bir İşlev Görür?
Serotonin beyinde yaptığı en önemli vazife yatıştırıcıdır. Serotonin beyindeki pek çok kimyasalın salınımını baskılar. Bu nedenden dolayı, serotonini yüksek insanlar hayattan daha çok zevk alan, daha az kaygılı, huzurlu bireylerdir. Bugün, anksiyete bozukluğu ve depresyonun sebeplerinden birisinin serotonin azlığı olduğunu biliyoruz.
Serotonin Nedir? Serotonin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?
- Hafıza zayıflığı
- Unutkanlık
- Endişe
- Özgüven kaybı
- Saldırganlık
- Aşırı öfke sorunları
- Baş ağrıları
Yorum Yap