Selectra ülkemizde yaygın olarak kullanılan SSRI grubunda yer alan bir antidepresan türüdür. Sertralin etkin maddesine sahip olan bu antidepresan başta depresyon olmak üzere birçok psikolojik hastalığın tedavisinde kullanılır. İçeriğindeki sertralin sayesinde beyinde serotonin salgılanmasını artırır ve düşünce bozukluklarının kontrol altına alınmasına katkıda bulunur.
Selectra (Sertralin) Nedir?
Selectra nedir ve tam olarak nasıl kullanılır konusu önemlidir. Antidepresan olarak piyasada yer alan ve 25, 50, 100 mg olarak farklı formlarda yer alan bu ilaç, beyinde serotonin salgılanmasına katkıda bulunur. Serotonin eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkan psikolojik rahatsızlıkların ve duygu durum bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Bitkisel ve kontrolsüz olarak tüketilebilecek bir ilaç olmadığını belirtmemiz gerekir. Tamamen doktor kontrolünde ve dikkatli bir şekilde kullanılması önerilir. İlacın bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi, ruhsal hastalıkların tedavi edilmesi bir yana aksine hem fiziksel hem de psikolojik yan etkilere sebep olur.
Selectra Ne İşe Yarar?
Selectra ne işe yarar ve tam olarak hangi psikolojik rahatsızlıkların tedavi edilmesinde kullanılır, bilinmesi gereken detaylar arasında yer alır. Hayatımızda yaşadığımız travmatik olaylar, felaketler ve yas süreçleri vücudumuzda doğal olarak üretilen serotoninin üretilmesini azaltır. Buna bağlı olarak da serotonin seviyesi düştüğü için duygu durum bozuklukları ve zihnin sağlıklı çalışması aksaklığa uğrar. Selectranın kullanımı ile birlikte serotonin seviyesinin normale dönmesi ve yaşanılan olumsuz rahatsızlıklardan kaynaklı ortaya çıkan semptomların hafiflemesini sağlar. İlacın etkin olarak fayda sağlanabilmesi için mutlaka en az 6 ay kullanılması gerektiğini söylememiz gerekir. Ayrıca kullanım süresinin kişiden kişiye değiştiğini ifade edebiliriz.
Sertralin Hangi Hastalıkları Tedavi Etmek İçin Kullanılır?
Sertralin veya da selectra birçok psikoloji sorunun ve duygu durum bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Yaygın olarak tedavisinde kullanılan hastalıkları şöyledir;
- Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)
- Depresyon
- Panik atak
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Anksiyete
- Sosyal fobiler
- Adet öncesi stres (Premenstrüel disforik bozukluk)
Selectra Nasıl Kullanılır?
Selectra kullanımı ilaçların hastalıkları tedavi etmesi üzerine etkisinde önemli rol oynar. Bazen yanlış kullanıma bağlı olarak ilacın faydasından çok zararı görülebilir. Bu tip durumların yaşanmaması için, ilacın kullanımı sırasında aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerekir;
- İlacın aç veya tok alınmasının bir önemi olmamakla birlikte her gün mutlaka aynı saatte alınması gerekir.
- İlacın ayrıca ezilmeden ve çiğnenmeden, 1 bardak su ile yutulması gerekir.
- İlacın yetersiz geldiği düşünülürse, mutlaka doktora danışılmalı ve doktor tavsiyesi ile birlikte doz aşımı yapılmalıdır.
- İlaç bırakılmak istendiğinde de aynı şekilde mutlaka doktora danışılması gerekir. İlacın ve tedavinin aniden kesilmesi ile birlikte ciddi yan etkiler orta çıkabilir.
- İlacın uyku hali yaratması, olası bir yan etkidir. Böyle bir durum söz konusu ise günlük yaşamınızı olumsuz etkilememesi için ilacınızı yatmadan önce alabilirsiniz.
- İlacın kullanımına dair en önemli konu kullanım saatidir. Mümkün olduğunca her gün aynı saatte alınması önerilir. İlacın bir dozunun unutulması durumunda o dozun atlanması ve bir sonraki günde diğer dozun alınması gerekir. Farklı saatte alınmamalı ve daha da önemlisi bir sonraki doz çift alınmamalıdır.
- 6 yaşından küçüklerin ilacı kullanması kesinlikle yasak ve tehlikelidir.
- İlaç kullanılırken uyuşukluk hissi, dikkat dağınıklığı gibi yan etkiler ortaya çıkar. Bu durumda araç ve makine kullanımının bırakılması gerekir.
- İlacın hangi dozlarda kullanılması gerektiği hastadan hastaya göre değişir. Doktorunuz hangi dozlarda kullanmanız gerektiğini doktorunuz belirleyecektir.
- İlacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza mutlaka varsa kullandığınız diğer ilaçları ve rahatsızlıklarınızı bildirmeniz gerekir.
Hamilelikte Selectra Kullanımı
Hamilelikte Selectra kullanımı kesinlikle önerilmez. İlacı kullanırken hamile kalmamaya özen göstermeli, aksi durumda mutlaka doktorunuzu bu konuda bilgilendirmelisiniz. Aksi durumda hamilelik sürecinizi tehlikeye sokabilir ve hem düşük hem de bebeğinizde kalıcı hasara neden olabilirsiniz. Hamilelik süreci, kişilerin tüm ilaçları kontrollü olarak tüketmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde selectra tarzı ilaçların kullanımı da çok daha sakıncalı durumlara sebep olabilir.
Kimler Selectra Kullanmamalı?
Selectra’nın etken maddesi olan sertralin bazı kişilerde alerjik reaksiyona sebep olabileceği için herkes için kullanımı uygun olan bir ilaç değildir. Sertralinin yanı sıra ayrıca ilacın içinde yer alan farklı etken maddelere karşı da hassasiyeti olan insanlar olabilir. Tamamen doktor kontrolünde tüketilmesi gereken bu ilacı ayrıca aşağıdaki kişilerin kullanımı sakıncalıdır;
- Kullanılan farklı ilaçlardan kaynaklı olarak vücudunda serotonin düzeyi yüksek olan kişilerde serotonin sendromu oluşur ve bu kişilerin ilacı kullanması sakıncalıdır.
- Sodyum düşüklüğü sorunu olan kişiler
- Dikkat artışı, aşırı hareketlilik ve yüksek enerji gibi belirtilerle kendini gösteren hipomani öyküsü olan kişiler
- Diyabet hastalarında, kan şekeri seviyesinde değişimlere neden olduğu için kullanımı uygun değildir.
- Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerin kullanmaması gerekir.
- Epilepsi hastaları kullanmamalıdır.
- Kanama problemi olanlar kullanmamalıdır.
- Daha önce elektroşok tedavisi gören kişiler kullanmamalıdır.
Yukarıda belirttiğimiz durumların dışında hamilelik ve emzirme dönemlerinde kesinlikle kullanılmamalıdır. Özellikle hamileliğin son 3 ayında selectra’nın kullanımı çok daha sakıncalıdır.
Selectra Hangi İlaçlarla Kullanılamaz?
Psikiyatri ilaçları selectra ve diğer tüm ilaçların, kullanımı sırasında kontrollü olunması gerekir. Özellikle diğer ilaçlarla kullanımı sırasında çok dikkat edilmesi gerekir. Selectra ve benzeri ilaçlar kullanılırken, aşağıda yer alan ilaçların kullanımına dikkat edilmelidir;
- Sarı kantaron
- Triptofan içeren bir ilaç
- Fentanil
- Kuvvetli ağrı kesiciler
- Migren ilaçları
- Kan sulandırıcılar
- Non steroid anti inflamatuvar ilaçlar
- Diazepam
- Diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar
- Epilepsi ilaçları
- Diyabet ilaçları
- Simetidin
- Lityum
- Antidepresanlar
- Antipsikotik ilaçlar
- Antiaritmik ilaçlar
Selectra Kaç Ay Kullanılır?
Selectra kaç ay kullanılır konusunda net bir bilgi vermek güçtür. Kişilerin psikolojik durumuna, tedavi edilen rahatsızlığına ve ek tedavilere göre ilacın kullanım süresi değişir. Bu noktada tedaviyi asla doktorunuza danışmadan bırakmamanız gerekir. Tedavinin gerektirdiği şekilde doktorunuz kaç ay kullanmanız gerektiği konusunda sizleri bilgilendirecektir. İlaç tedavisine başlanırken ayrıca ilk etapta 25 mg ile tedaviye başlanır. Doktorunuz aynı şekilde sizleri bu süreçte yönlendirecektir.
Selectra Uyku Yapar Mı?
Selectra uykusuzluk üzerinde etki eden veya da uyku yapan bir ilaç değildir. Psikolojik hastalığın tedavi edilmesi için kullanılan bir ilaçtır ve hem sakinleştirici hem de uyku getirici etkiye sahip değildir. İlaç nadir olarak bazı kişilerde uyku yapabilir. Sizler bunu hissederseniz, ilacı akşam yatmadan önce tüketebilirsiniz.
Selectra Kilo Aldırır Mı?
Selectra kilo aldırır mı sorusu en çok sorulan ve merak edilen konulardan biridir. Selectra ve muadili ilaçlarda iştah artması veya da kesilmesi görünür. Bu etkilerden hangilerinin ortaya çıkacağı, kişiden kişiye değişir. Yani ilaç bazı insanlarda kilo yaparken bazı insanlarda ise aksine kilo kaybına neden olur. İlacın bu tip yan etkileri, kullanmayı bıraktıktan sonra geçecek ve normal beslenme düzenine geri dönülecektir. İlacı kullanmaya başladıktan sonra çok ciddi kilo kaybı veya da kilo alımı söz konusu olduğunda doktorunuza başvurabilirsiniz.
Selectra Yan Etkileri Nelerdir?
Selectra yan etkiler her ilacın kullanımında olduğu gibi vardır. Selectra ve benzeri ilaçlarda, yan etkiler ve gündelik yaşamda yapılan bazı aktivitelerin yapılması biraz daha zor olabilir. Bu süreçte özellikle hareketlerinizde kısıtlanma olmasına karşın araba ve makine kullanımına dikkat etmeniz gerekir. Bunların yanı sıra ilacı kullanırken karşılaşabileceğiniz yan etkiler şöyledir;
- El, yüz ve ayakta kızarıklar (bunlar kendiliğinden geçer)
- Ani olarak gelişen duyarlılık veya da alerjiler
- Zihin karışıklığı, huzursuzluk, yüksek tansiyon, ishal, yüksek ateş ve aşırı terleme
- Havale
Yukarıda belirttiğimiz yan etkiler genel olarak ortaya çıkan etkilerdir. İlacın kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan en yaygın yan etkiler ise şöyledir;
- Uykusuzluk
- Sersemlik hali
- Baş dönmesi
- Cinsel işlev bozukluğu
- Yorgunluk
Yaygın görülen yan etkiler;
- Görme bozukluğu
- Kulak çınlaması
- Anormal tat alma
- Çarpıntı
- Sıcak basması
- Esneme
- Dikkat eksikliği
- İştahsızlık
- Titreme, uyuşma, karıncalanma
Selectra’nın kullanımına bağlı olarak herkeste farklı yan etkiler görülebilir. Ayrıca ilacın farklı dozlarında da yine farklı yan etkilerle karşılaşmak mümkündür.
Selectra 25 mg Yan Etkileri
Selectra 25 mg yan etkileri neler konusu da ayrıca incelenmelidir. Sonuç olarak ilacın farklı mg türlerinde farklı yan etkiler görünür. 25 mg selectra kullandığınızda karşılaşabileceğiniz yan etkiler şöyledir;
- Ciddi alerjik yan etkiler görülebilir ancak bunlar çok nadirdir.
Ayrıca aşağıda yer alan yan etkiler görüldüğünde mutlaka doktorunuza bildirmeli ve acil tıbbi müdahale almalısınız;
- Nöbetler
- Hızlı kalp atışı veya da baş dönmesine neden olabilecek kan basınç düşüklüğü
- Depresyon, hafıza kaybı, saldırganlık, sinirlilik, heyecan, ayırt etme kabiliyeti, kafa karışıklığı, manik reaksiyonlar, panik ataklar
- Kafa karışıklığı ve bayılma
- Karın ağrısı, kusma, ateş
- Adet düzensizliği, idrarda güçlük, göğüs büyümesi, memeden süt gelme, orgazm olamama
- Pankreasta veya da karaciğerde iltihap, sarılık, karaciğer bozukluğu
- Karıncalanma ve bedeninizde his kaybı ile hareket zorluğu
- Görme ile ilgili sorunlar
- Işığa karşı duyarlılık
- Döküntü
- Kas ve eklem ağrıları
- Deride kanama ve açıklanmaya bereler
- Genel olarak kötü hissetme hali
- İshal, mide bulantısı, mide ekşimesi, iştah kaybı, baş dönmesi, titreme, uykusuzluk, terlemede artış, ağız kuruluğu, baş ağrısı, heyecan, iktidarsızlık ve boşalma sorunları
Selectra 50 mg Yan Etkileri
Selectra 50 mg yan etkileri de aynı şekilde ayrı incelenmelidir. 25 ve 100 mg ilaçlarla benzer yan etkilere sahiptir. Ancak bazı yönleri ile de etkiler değişebilir. Genel olarak ilacın yan etkileri şöyledir;
- Elde, ayakta ve yüzde kendiliğinden geçen kızarıklıklar, duyarlılık ve izler
- Gözde ve göz çevresinde hassasiyet, şişlik ve gözde kan oturması
- Aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyonlar
- Ruh halinde değişimler (huzursuzluk, heyecanlanma, gerginlik ve sinirlilik)
- Depresyon
- Ciltte ve gözlerde sarı renk oluşumu (karaciğer hasarına işarettir ve acilen doktora başvurulması gerekir)
Selectra 100 mg Yan Etkileri
Selectra 100 mg yan etkileri, diğer dozlara göre biraz daha ciddi olabilir. Bu yüzden çok daha kontrollü tüketmekte fayda vardır. İlacın yan etkilerini çok yaygın, yaygın ve nadir gibi farklı kategorilerde incelemek istiyoruz.
Çok yaygın;
- Cinsel işlev bozuklukları (genelde erkeklerde)
- İshal, bulantı ve ağız kuruluğu
- Uyuklama, uykusuzluk, baş dönmesi, halsizlik ve baş ağrısı
- Hipotansiyon ve taşikardi
- Karın ağrısı, dispepsi, kilo alma veya da verme
- Bulanık görme
Yaygın;
- Kas ve iskelet sistemi bozuklukları
- Hareket bozuklukları, hipoastezi ve karıncalanma
- İşitme bozuklukları
- Erkeklerde boşalma bozuklukları
- Terlemede artış
Seyrek;
- Depresif semptomlar
- Saldırgan reaksiyonlar
- Kişilik bozuklukları, anksiyete, panik reaksiyonu, akıl karışıklığı,
- Terleme
- Hipertansiyon
- Taşikardi
- Prolaktin artısı, menstrüal düzensizlikler, galaktore, anorgazmi
- Deri döküntüsü
Çok seyrek;
- Manik reaksiyonlar
- Ciddi karaciğer hasarları ve hastalıkları
- Böbrek ve idrar yolu bozuklukları
- İdrar retansiyonu
- Hiponatremi vakası bildirilmiştir ancak ilaç tedavisinin sonunda ortadan kalkan bir durumdur.
- Ekimoz (morarma), Anjiyoödem, anafilaktoid reaksiyonlar ve kaşıntı
- Pıhtılaşmada bozulma ve değişme
- Kan sisteminde genel bozulmalar
- Keyifsizlik
Selectra kullanan bireylerde ayrıca genel olarak görülen yan etkiler; uyuşma, baş dönmesi, mide bulantısı, aksiyete, gibi durumlardır. Bu sorunlar, ilaç tedavisinin aniden bırakılması sonucunda da sıklıkla karşılaşılan durumlardır. İlacın kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yan etkiler ise, ilacı kontrolü biçimde bıraktıktan sonra kendiliğinden geçecektir. Çok ciddi durumlarda ise doktorunuz, zaten gerekli müdahaleleri yapacaktır.
Selectra Ne Zaman Etki Eder?
Selectra ne zaman etki eder sorusunun cevabı da ayrıca merak edilen konulardan biridir. Bu ilacın etkisi, ek tedavilere ve hastanın durumuna göre değişir. Genel olarak etki etmesi için en az 4-6 hafta arasında kullanımına devam edilmesi gerekir. Selectra etki süresi bazı bireylerde çok daha erken etki edebilir. Bu yüzden ne kadar sürede etki ettiği konusunda net bilgi vermemiz güçtür. Bunu anlayabilmek için tedaviye başlamanız ve bu süreçte doktorunuzun sizleri yönlendirmesine harfiyen uymanız gerekir. İlaç tedavisine ek olarak, psikoterapi yöntemlerinden yararlanıldığında, etki süresi ve ilacın etkisi de ayrıca olumlu etkilenecektir.
Selectra Nasıl Bırakılır?
Selectra nasıl bırakılır ya da ilacı bırakma sürecinde sizleri neler bekler, birlikte inceleyelim. Öncelikle bu tip ilaçların bırakım sürecinin çok kolay olmadığını ve yoksunluk sendromu çekilebileceğini belirtmemiz gerekir. İlacı bıraktıktan sonraki birkaç günde üzüntü, sıkıntı ve heyecan gibi ruh halleri sizleri bekliyor. Bu tip sıkıntılar, ilacı ne kadar süre kullandığınıza göre de değişir. İlaç her ne kadar bağımlılık yapmasa da aniden bırakılması halinde yoksunluk sendromu çekilir. Bu yüzden doktorunuz ilacı kontrollü bırakmanızı isteyecektir. Yani bu ilacı hiçbir zaman bırakamayacağınız anlamına gelmemektedir. İstediğiniz zaman, kontrollü bir şekilde ilacı kolaylıkla bırakabilirsiniz.
Selectra bırakma sürecinin de mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerekir. Doktorunuzun belirlediği şekilde ve dozda ilacı bırakmanız gerekir. Aksi durumda dengesiz yürüme, baş dönmesi, huzursuz ruh hali gibi istemsiz etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yorum Yap