fbpx
Sanat Terapisi Nedir?

Sanat Terapisi Nedir?

Psikoloji ile ilgili rahatsızlığı olanların aldıkları terapilere ek kaynak olarak doktoru ile sanat eğitmeninin ortak çalışmasına sanat terapisi adı verilir. 1940 yılından beri özellikle Amerika’da eğitimi ayrıca verilen bir meslek çeşididir. 20.YY da meslek olarak ABD başta olmak üzere Avrupa’da ön plana çıkmıştır. Psikolojik problemleri olan ya da çeşitli travmalar nedeni ile tedavi gören hastalarda uygulanan ve sanat etkinlikleri ile desteklenen bir iyileştirme şeklidir.

Kendini ifade edemeyen ve terapisi devam eden hastalarda öncelikle içindekileri dışarı çıkarabilecek sanat kolu ile ilgili araştırma yapılır. Bu tedavide seçilecek olan sanat şekli terapi aracı olarak kullanılarak çözüme ulaştırılmaya çalışılır. Sanatın insan ruhuna iyi gelen iyileştirici özelliği psikolojik sıkıntıların ve problemlerin üzerinden gelmek için kullanılır. Hangi sanat dalı olduğuna dair de bireyin yetenekleri ve kendini dışa vuracağı şekli ile seçim yapılır.

Sanat Terapisinin İyileştirici Özelliği

Duygularını dışa vuramayan açığa çıkarmak için uğraşan gerek günlük hayat gerekse özel hayatında kendini ifade edemeyenler için sanat terapisi en iyi çözümlerden biridir. Sessizliğe bürünen, içinde yaşadığı fırtınaları dışa vuramayan, sorunlarını çözebilmek adına kendini ifade edemeyenler için bu terapi şekli çok işe yarar. Osmanlıdan beri sanata terapisinin iyileştirici tedavi yöntemi kullanılır.

Sanat Terapisi Çeşitleri Nelerdir?

Terapist ile birlikte ortak şekilde hareket eden sanat eğitmeni kişinin özelliklerine göre çeşitli sanat dalı seçeneklerini sunar. Bunların başında resim gelir. Resim insanın kendini ifade etmesi açısından tam bir terapi şeklidir. Kullandığı renk, kullandığı çizgiler içinde yaşadığı sıkıntıları dışarı çıkarır. Bunun dışında plastik sanatlar, heykel tasarımları, fotoğrafçılık, kolaj yapma sanatları ile hastalar tedavi yapılır. Bu terapilerin en büyük özelliği sanat icra ederken kullanılan araçların dışa vurularak kendini ifade etmek yöntemleri olarak karşımıza çıkmasıdır.

Sanat terapisi uygulamalarında çeşitli yöntemler uygulanır. Bu yöntemler içerisinde görsel sanatlar özellikle resim, müzik terapisi, dans terapisi, şiir terapisi şeklinde sıralama yapabilmek mümkündür.

Sanat Terapisi Eğitimi Nasıl Olur?

Sanat genel anlamı ile kişilerin içinde yaşadıklarını dışarıya vurma aracı olarak isimlendirilir. Yaratıcı bir şekilde psikolojik problem çözme yetisi sanat terapisi ile mümkündür. İnsanlar kim olduklarını unuttukları ve hislerini anlatamadıkları zamanlarda yapılacak olan sanat içerikli bir terapi iyileşmelerine yardımcı olacaktır. Sanat terapisi eğitimi ayrıca alınması gereken bir daldır. Özellikle duygusal çatışma yaşanan durumlarda psikososyal anlamda teorik bilgilere dayanması gerekir.

Sanat Terapisinin Hangi Psikolojik Bozukluklarda Uygulanır?

Psikolojik bozukluklarda sanat terapisi ile birlikte ilerlenebilecek durumlarda kullanılan yöntemler ve iyileştireceği problemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Müzik Terapisi: Ruhun gıdası olarak tanımlanan ruhsal ıstırabın ve anksiyete bozukluklarının çözümlenmesinde müzik ve musikinin etkileri tüm dünya tarafından kanıtlanmıştır.
  • Görsel Sanatlar ve Resim Sanatı Terapisi: Resim yapmak değer duygularının artmasına sebep olur. Ayrıca özgüvenin yükselmesi içinde resim yapmak çok iyi bir terapi şeklidir. Sorunların çözümünde sorumluluk duygularını değiştirir.
  • Dans Terapisi: Özellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavilerinde terapi olması açısından dans figürlerinden yararlanılır. Grup terapilerinde ve psikoterapi terapilerinde fazlaca kullanılır.
  • Tiyatro Terapisi: Rol yaparak doğaçlamalar yapmak iç korkuların yenilmesine fayda sağlar. Kişisel farkındalık yaratılmasında ve bağımsızlık yetilerinin geliştirilmesinde öncülük eder.
  • Şiir Terapisi: Kişilerin kendilerini algılaması, netlik kazanması, kendini ifade edebilme becerisinin kazanılması, başa çıkma becerilerinin gelişmesine katkı sağlayan bir yöntemdir.
  • Film Terapisi: çalışmalar ile gerçekler arasındaki hayal gücünün birleşmesi sağlanır. Ülkemizde henüz bu terapi ile ilgili bir etkinlik bulunmuyor. Seyredilen karaktere bürünerek benzer duygular ortaya çıkarılır.

 

 

] }