fbpx
Psikolojik Yüz Uyuşması
Psikolojik Yüz Uyuşması

Psikolojik Yüz Uyuşması Nedir?

Duyusal sinirlerin aşırı uyarılması ya da hasarlanması sonucunda uyuşma gerçekleşir. Hasarın şiddeti ve hasarlanan yerin konumuna göre hastaların hissettikleri değişir. Her insan hayatının belli noktasında, belli anlarda uyuşmalardan yakınır. Bu yakınmaların sebebi uzun süre aynı şekilde oturma, ters bir şekilde uyuma, kol ve bacağı bir yere çarpmadır. Bu uyuşmalar geçici anlık sorunlardır. En fazla birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Psikolojik yüz uyuşması ise daha çok stres, panik atak, depresyon gibi nedenlerden oluşmaktadır.

Yüz Uyuşması

Yüzde oluşan uyuşmalar yüzün bütün bölgelerini kaplayabileceği gibi sadece sağ taraf ya da sadece sol tarafı da etkilediği olur. Uyuşmanın ana nedeni yüz bölgesinde sinirlerin hasar görmesinden kaynaklanmaktadır.

Merkezi sinir sistemi bozukluklarından inme yüzde uyuşmaya ya da felce sebep olur. Multipl Skleroz yani MS hastalığı ve geçici istemik atak olarak adlandırılan hastalıklar da uyuşmalar oluşturabilmektedir.

Vitaminlerdeki dengesizlikte yüz bölgesinde uyuşma yaşanmasına neden olur. Çünkü bu düzensizlikler bağışıklığı zayıflatır ve sinirleri etkiler. Özellikle B12 ve D vitamini eksikliği sinirlerde tahribata yol açar ve uyuşmalara sebebiyet verir.

Şeker hastalığı da sinirlere zarar veren bir diğer hastalıktır. Bu zarar uyuşma ve karıncalanma oluşmasına neden olur ancak zamanla bu hislerde geçer ve yerini hissizlik alır.

Herpes (uçuk), Iyme hastalığı, frengi ve enfeksiyonlarda yüz uyuşması oluşturan rahatsızlıklardır.

Psikolojik Yüz Uyuşması Nedenleri

Psikolojik yüz uyuşması oluşturabilecek nedenler panik atak, depresyon, stres gibi faktörlerdir.

Panik atak, ani ve düzenli olarak panik ve korku hissini yaşamaktır. Bu his hastaya birden gelir kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini zanneder. Atak sırasında birden çok belirti gösterilir. Bunlardan biri de uyuşma hissidir. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, çarpıntı, kalbin hızla çarpması, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, boğulma hissi, ateş basması, terleme, üşüme, ürperme, baş dönmesi, baygın veya sersem hissetme, mide bulantısı, titreme ya da sarsılma, karıncalanma, kontrolü kaybetme veya çıldırma korkusu, ölüm korkusu diğer belirtileridir. Panik atak 5 dakika ve 30 dakika arası sürebilen bir rahatsızdır ve ataklar kişi için korkutucudur. Psikoterapi bu rahatsızlığın tedavi noktasında çok önemlidir. Doktor gerek görürse ilaçta kullanılabilir.

Depresyon bir çeşit duygu durum bozukluğudur. Tüm hayatınızı etkileyen ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişinin hayat standartları büyük ölçüde düşer ve günlük işlerini yerine getirmekte, tamamlamakta zorlanır. Depresyon aslında günlük hayatta kullanıldığı şekilde basit bir hastalık değildir. Tedavi gerektiren ve eğer tedavi olmazsa kişiyi intihara kadar sürükleyen bir rahatsızlıktır. Depresyonun en belirgin semptomları ise; Sürekli üzgün hissetmek günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı, iştah değişiklikleri: aşırı yeme veya iştahsızlık uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma sürekli yorgun hissetme konuşmada ve hareketlerde yavaşlık değersiz ve suçlu hissetmek konsantrasyon kaybı, karar verme zorluğu bunların dışında psikolojik yüz uyuşması da görülmekte. Sadece yüzde değil kol, bacak ve ayaklarda da uyuşmalar görülmektedir.

Günümüz dünyasının en büyük sorunlarından biri strestir. Streste tabiki uyuşmaların oluşmasına neden olacak en büyük psikolojik faktörlerdendir.

Psikolojik Yüz Uyuşması Tedavi

Yüzde meydana gelen uyuşmalar ciddi rahatsızlıkların habercisidir. Bu yüzden doktora gitmekte acele etmelisiniz. Bu durumun altında yatan sorunu bularak doktorunuzla birlikte uygun bir tedavi planı oluşturmalısınız. Tedavi planına gelmeden önce fiziksel bir belirtiden mi yoksa psikolojik bir sorundan kaynaklı mı buna karar verilmelidir. Psikolojik yüz uyuşması ortaya çıkarsa hangi rahatsızlığın hastayı bu duruma getirdiğini bulduktan sonra tedavi zaman kaybetmeden başlamalıdır. Uyuşma durumlarını oluşturan faktörler incelendiğinde bilişsel davranışçı terapi, değişiklikleri anlamak için işe yarayan bir psikoterapi yöntemidir. Bunun dışında gevşeme egzersizleri ve meditasyon yapmak hastaya fayda sağlar.

] }