fbpx

Psikolojik Terapiler Hakkında Merak Edilen Her Şey

Psikolojik terapiler hakkında merak edilen pek çok şey vardır. Psikoterapi, kişilerin ruh sağlığını iyileştirmek ve daha iyi hissetmesini sağlamak için çeşitli metotların kullanılmasıdır. Günümüzde terapi veya da psikoterapi gibi kavramları çok fazla duymaya başladık. Pek çok yerde tanımı geçen bu kavramların gerçek anlamlarını biliyor muyuz ya da ne kadar bu terapilerin ne işe yaradığına hakimiz konuları tartışılır. Bu konularda tam bir netlik ve en doğru bilgiler olmadığı için de halen pek çok kişi çekincelere sahiptir. Psikoterapiler konusunda en çok merak edilen sorular ve bunların yanıtlarını inceleyelim.

1.Psikoterapi Nedir?

Psikoterapi nedir ve tam olarak nasıl çalışır sorusuna yanıt vererek başlamak istiyoruz. Psikoterapi; bu alanda uzmanlaşmış psikolog, psikiyatr veya da psikolojik danışman ile birlikte sorunların konuşarak aşılması sürecine verilen isimdir. Tabi konuşma sürecinin çeşitli özellikleri vardır. Sonuç olarak gündelik hayatımızda yakınımızdaki pek çok insanla ve arkadaşlarımızla da konuşuruz. Ancak bu kişilerle yapılan konuşmalar, bizim için bir iyileşme ya da terapi desteği sağlamaz. Psikoterapilerde:

  • Psikoterapiye özgü bir sohbet gerçekleştirilir ve bu da onun normal sohbetlerden farklı kılar.
  • Terapist ve danışan arasında bir güven ilişkisi sağlanır.
  • Terapistinize anlattığınız konulara eleştirel bir yaklaşım olmaz ve terapistiniz sizleri yargılamaz.
  • Genel olarak kaliteli ve açık bir iletişim vardır.
  • Terapistiniz sizde gözlemlediği şeyleri açık bir şekilde geri bildirimle sizlere yansıtır. Normal sohbette bu söz konusu değildir.
  • Problemlerin anlaşılması ve çözümlenmesi için bilimsel olarak uygulanan bazı teoriler vardır.

Tüm bunlara ek olarak psikoterapi süreci son derece profesyonel ve ciddi bir süreçtir. Bu yüzden de yapılan konuşmalar ve sohbetlerle birlikte çok etkili sonuçlar elde edilebilir.

2.Psikoterapi Türleri Nelerdir?

Psikoterapi türleri kişilerin bu destekten nasıl ve hangi durumlarda faydalanmak istediğine göre belirlenir. En sık tercih edilen türler:

  • Bireysel terapi: Kişinin kendi iç dünyasında yaşamış olduğu sorunları aşmak için başvurduğu, bireysel olarak yapılan terapilerdir.
  • Çift terapisi: Eş ve sevgili ile yaşanan sorunların aşılmasına yönelik olarak çiftlerin birlikte katıldığı terapilerdir.
  • Aile terapisi: Aile bireyleri arasındaki sorunların aşılmasına yönelik olarak yapılan terapilerdir.
  • Grup terapisi: Benzer sorunları yaşayan kişilerin, bir araya gelerek gerçekleştirdiği terapilerdir.

Psikoterapi türleri sadece yüz yüze olarak gerçekleştirilmez. Aynı zamanda online terapi yöntemi sayesinde de farklı türdeki terapiler gerçekleştirilmektedir.

3.Psikoterapi Yöntemlerinin Başarısı Neye Bağlıdır?

Psikoterapi yöntemleri pek çok etmene bağlı olarak başarılı olabilir veya da olamaz. Yapılan araştırmalarda psikoterapi tedavisinin başarısını etkileyen durumlar ve etmenler şöyledir:

  • Terapilerin başarısının %40’ı kişilerin azmine bağlıdır. İyileşmek istemeyen veya da buna karşı yüksek direnç gösteren kişiler terapinin başarısını doğal olarak olumsuz etkiler.
  • Terapinin başarısını %30 kişinin terapisti ile olan iletişimi etkiler. Danışan ve terapist arasındaki ilişki, güven ve iletişim çok önemlidir. Ne kadar açık, dürüst ve net olunursa o kadar yüksek fayda elde edilir.
  • Pozitif ruh hali ise başarının %15’ini oluşturur. Kişiler gerçekleştirdikleri terapilerden ne kadar olumlu beklenti içinde olursa o kadar fayda sağlar.
  • %15 oranında da tercih edilen psikoterapi yönteminin önemi vardır.

4.Her Terapist Aynı Şekilde Mi Tedavi Eder?

 Uzman terapist olarak görev alan kişilerin, genel olarak uyguladıkları yöntemler birbirlerinden farklı olabilir. Öğrenmiş oldukları yöntemler ve terapiler aynı olsa da uygulama ve yaklaşım biçimleri farklı olabilir. Terapistlerin ayrıca dikkat ettiği noktalar ve bunlara yaklaşımları da farklı olabilir. Psikoterapi uygulamaları hem bir bilim hem de sanat olarak kabul edilir. Bu yüzden de psikoterapistin uzmanlığı ile birlikte yaklaşımı ve iletişim tarzı da süreci etkilemektedir.

5.Psikoterapi Ne Kadar Sürer?

Psikoterapi süresi tıpkı yapılan psikoterapilerden alınan verim gibi birçok etmene bağlı olarak değişir. Kişilerin yaşadıkları problemler, ele alınmak istenen sorunlar, kişilerin sorunları aşma konusundaki azmi ve daha birçok konu terapi süresini belirler. Kişilere kaç seansta sorunun çözüleceği ve iyileşme gösterileceği konusunda asla kesin bir cevap verilemez.

Ankara psikoterapi desteği almak isteyen kişilerin sayısı gün geçtikçe artmaya başlamıştır. Bölgede yaşayan veya da farklı şehirde olup, bu şehirde online psikolog desteği almak isteyen pek çok kişi vardır. Sizler de psikoterapi süreci ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarına erişebilir ve aradığınız desteği çok kolay alabilirsiniz.

 

] }