fbpx

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Tıp bilim tarihine psikolojik sağlamlık nedir diye sorulduğunda bunun bir yetenek olduğu olgusu karşımıza çıkar. Yaşanılan koşullar ne kadar zor olursa olsun o durumda kişilerin başarı ile bu zor durumların üzerinde gelme çabası olur. İşte bu çabaların sonucunda psikolojik olarak kendini kontrol etme ve bulunduğu ortama uyum sağlayabilme durumu oluşur.

Geliştirilebilir özellikleri vardır. Yaşanılan durum ne olursa olsun, zorlu yaşam koşullarına uyma ve travmatik olgulardan kurtulma psikolojinin ne kadar sağlam kalabildiği ile doğru orantılıdır. Yaşanılan olaylar ne kadar karmaşık olsa da pozitif yönlerini görüp değerlendirip ona göre ruhsal olarak çözümlemeye odaklanmak psikolojik sağlamlık göstergesidir.

Psikoloji Bozulma Nedenleri

İnsanların çeşitli sebepler nedeni psikolojileri bozulabilir. Bu bozulmalar günlük hayat içerisinde yaşanan ve etkili olan faktörler sebebi ile olur. Kimi zaman iş, kimi zaman arkadaş, kimi zaman toplum baskısı nedeni ile psikolojinin bozulması yaşanabilir. Zaman zaman herkes psikolojim bozuldu söylemleri ile yaşadıkları ruhsal durum ile ilgili sıkıntılarını dile getirmeye çalışır.

Yolda giderken görülen bir kaza, dilenen bir kadın, anne ve baba kavgası, aile içinde yaşanan şiddet gibi durumlarda psikolojinin bozulması için etkendir. Psikoloji bozulması tamamen kişilerin ruhsal olarak yaşadıkları olaylar ile bağlantılıdır. Psikoloji bozukluğu ile ilgili sıkıntı yaşandığı zaman bu konuda destek alınması ve problemin daha da büyümesinin önüne geçilmesi gerekir.

Psikoloji Bozukluk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Yaşanılan hayat içerisinde bazen vücudumuzda hissettiğimiz bazı olguların neden olduğunu anlaşılmaz. Şayet kendinizde psikolojik olarak bazı durumlar ve ruhsal sıkıntılar hissediyorsanız derhal destek almalısınız. Peki psikolojik sağlamlık nedir ve bozulduğunu nasıl anlarız? Herkeste farklılık göstermekle birlikte, kaslarınızda ağrı, vücut yorgunluğu ve halsizlik gibi durumlar psikolojinizle alakalı olabilir.

Sürekli umutsuzluk hissi yaşamak, etrafınızda hiç kimseyi istemiyor olmanız, rutin günlük işlerinizi yapmaktan bile vazgeçmeniz, uyku düzeninin tamamen bozulması. İşte tüm bu sorunları kendinizde hissediyorsanız hemen tedavi yöntemleri ile ilgili sürece geçmelisiniz.

Psikolojiyi Sağlam Tutmak İçin Neler Yapılmalıdır?

İnsanlar psikolojileri ile ilgili olarak kendilerine faydalı olabilir. Dışarıdan alınabilecek destek her ne kadar her şeyin çözümü gibi gözükse de insanın öncelikle kendinin buna hazır olması gerekir. Yaşam şekliniz ne kadar düzenli olursa psikolojinizi o kadar sağlam tutabilirsiniz. Günlük hayatınız içerisinde en sevdiğiniz aktiviteleri eklemek, spor yapmak ve yetenekleriniz doğrultusunda hobilerinizin olması ruhunuza iyi gelir.

Uyku düzeni psikolojinizi sağlam tutmak açışından da önemli bir etkendir. Ayrıca sağlığınız ve psikolojiniz için sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak iyi gelir. Sağlam bir psikolojiniz olması için duygularınızı kontrol altında tutmayı öğrenmelisiniz. Kendinizi başkalarının yönetmesine ve üzerinizde bir kontrol mekanizması oluşmasına izin vermemelisiniz.

Psikolojik Sağlamlık Kişilere Neler Kazandırır?

Hislerinizi kontrol altında tutmaya başladığınız vakit insan ilişkilerinizde yıpranmaz ve zarar görmezsiniz. Psikolojik olarak sınırlarınızı belirlemek hayat ile ilgili olan ihtiyaç ve yaşam tarzınızın vazgeçilmez bir bütünlük içerisinde gitmesini sağlar. Pozitif enerjinizin yüksek olması ve ruhsal çöküş yaşamamak için asla kurban psikolojine düşmez ve yaşadığınız sorunlarda çıkış yollarını bulmakta zorlanmazsınız.

Psikolojiniz ne kadar sağlam olursa hayatta yaşadıklarınızdan o kadar şikayet etmezsiniz. İrade sağlamlığı da psikoloji ile alakalıdır. Haksızlık, kırgınlık, öfke gibi duygulardan arındığınızda, güçlü karakteriniz size hata yapanları affetmeyi öğrenmenizi sağlar. Psikolojik sağlamlığın en iyi savunma mekanizmalarından biri manipülasyonlara kulak vermemenizi ve takılmamanızı sağlar. Kendinize olan güven, güçlü kişilik, sağlam bir psikoloji her zaman farklı olmanızı ve dünyaya en renkli pencereden bakmanıza sebep olur.

] }