fbpx
Psikoloji Okumak İçin En İyi Üniversiteler

Psikoloji Okumak İçin En İyi Üniversiteler

İyi üniversite denilince akla güzel bir kampüs, kaliteli eğitim, alanında uzman akademisyenler gelmektedir. Peki psikoloji okumaya karar verdiyseniz psikoloji okumak için en iyi üniversiteler hangileri? Bu yazımızda sizlere dünyadaki ve Türkiye’deki psikoloji bölümünü okuyabileceğiniz en iyi üniversitelerin hangileri olduğuna değineceğiz.

Dünya Çapında Psikoloji Okunabilecek En İyi Üniversiteler

Yurtdışında okumayı düşünüyorsanız ve psikoloji okumaya karar verdiyseniz psikoloji okumak için en iyi üniversiteler listesini sunuyoruz.

  • Stanford Üniversitesi: Psikoloji okumak istiyorsanız dünyanın psikoloji alanındaki en iyi üniversitesi Stanford’dur. Akademisyenleri dünyaca ünlü olan bu üniversite araştırmalara özellikle de disiplinler arası araştırmalara büyük önem vermektedir. Burada okuyan biri psikolojinin tüm alt disiplinleriyle ilgili yeterli eğitimi almış olarak mezun olur.
  • Yale Üniversitesi: Psikoloji bölümü okuyabileceğiniz bir başka dünyaca ünlü üniversite Yale Üniversitesi’dir. Bölümün en çarpıcı dersi “Mutluluğa Giriş” dersidir. Burada okumayı düşünüyorsanız Profesör Bloom bölümün en değerli hocalarından biridir ve psikolojiye giriş dersi vermektedir.
  • University College London: Matematik, mühendislik gibi dallarda da dünyaca üne sahip İngiltere’nin kalbi Londra’da yer alan üniversite 2018 yılına ait verilere göre Stanford’dan sonra dünyanın psikoloji alanındaki en iyi üniversitesi olmuştur.
  • Harvard Üniversitesi: Adını duyar duymaz tanıdık gelen üniversitenin tanıdık olmasının elbette en büyük sebebi verilen eğitimin kalitesi ve buradan mezun olan liderlerdir. Nobel ödüllerine doymayan üniversitede psikoloji yüksek lisansı yapabilirsiniz. Harvard’lı olmanın bir ayrıcalık olduğunu hiç kimse inkar edemez.
  • Princeton Üniversitesi: Amerika’nın gözde okullarından biridir. Psikoloji alanında da pek çok Nobel ödülü kazanan akademisyen buradan çıkmıştır. Sosyal psikoloji, biliş ve algı, fizyolojik psikoloji alanlarında açmış olduğu yüksek lisans programları ile de doyurucu bir eğitim imkanı sağlamaktadır.

Türkiye’de Psikoloji Okunacak En İyi Üniversiteler

Yurtiçinde psikoloji okumayı planlıyorsanız okuyabileceğiniz en iyi üniversiteler listesini aralarında sıralama olmadan sunuyoruz.

  • Boğaziçi Üniversitesi: Eğitimi İngilizce olan bu üniversitede okumak hiç şüphesiz pek çok öğrencinin hayalidir. Gözü kapalı olarak seçebileceğiniz bu üniversitede, psikolojinin alt dallarından ders seçimi yapabildiğiniz gibi disiplinler arası yaklaşımla farklı alanlardan dersler de alabiliyorsunuz.
  • ODTÜ: Sadece adını söylediğinizde bile bir havası olan ODTÜ’de psikoloji okumanın yeri ayrıdır. Eğitimi İngilizce olan bu bölümde okurken literatürü takip edebilmeniz daha kolay olacaktır. Akademisyenlerinin de alanda kendini çok iyi yetiştirmiş olması öğrenciler açısından büyük bir avantajdır.
  • İstanbul Üniversitesi: Köklü bir geçmişinin olmasının yanı sıra Türkçe eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Alanında uzman hocalarıyla eğitim veriyor olması da avantajlarındandır.
  • Koç Üniversitesi: Özel üniversiteler arasında en iyilerinden birisi olan Koç Üniversitesi güvenle psikoloji okuyabileceğiniz diğer bir üniversitedir. Kampüsü çok geniş bir alana konumlandırılmış olan üniversitede hocalarla bire bir görüşme imkânınız da bulunmakta. Burslu olarak okumayı hedefliyorsanız yüksek bir sıralama yapmanız gerekiyor.
  • Hacettepe Üniversitesi: Eğitim dili Türkçedir. Değerli akademisyenlerle ders işleme imkânı bulabileceğiniz üniversite Ankara’da yer almaktadır. Bilişsel-davranışçı ekole bölümde önem verilmekte ve bu alanda çok iyi bir eğitim sağlanmaktadır.

Psikoloji Bölümü Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Psikoloji son yıllarda ortaya çıkan ve artış gösteren psikolojik hastalıklar ve terapinin anlaşılan önemiyle beraber okumak için tercih edilen bir bölüm haline geldi. Ancak bölümü tercih eden öğrenciler yerleştikten sonra birtakım gerçeklerle baş başa kalıyor. Bu yazımızda psikoloji bölümünü tercih edeceklere altın değerinde tavsiyeler niteliğinde bir paylaşım sunuyoruz.

Psikoloji Mezunları Ne Yapmaz?

Psikoloji mezunları bilinenin aksine ilaç yazmazlar. Psikolojiyi tıbbın bir dalı olan psikiyatriden ayırmak gerekir. İlaç yazmak psikiyatri doktorlarının işidir. Ancak klinik yüksek lisansı yapmış bir psikolog hastaların terapisi için çalışabilir ve psikiyatristle koordine bir şekilde çalışmalıdır. Aynı zamanda psikoloji mezunları rehber öğretmen de değillerdir. Rehber öğretmenlik işini psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları yapar.

Psikoloji mezunlarının terapi yapabilmesi için mutlaka klinik yüksek lisans yapması gerekir. Psikoloji bölümünden mezun olmak tek başına terapi yapmak için yetersiz kalmaktadır.

İyi bir psikolog olmak için 4 yıl yeterli değildir. Mutlaka bir dalda uzmanlaşmak gerekir. Bu sebepten 4 yılın sonunda tam bir meslek sahibi olmuş olamazsınız. Üzerine 2 yıl daha katarak uzmanlaştığınız bir dal olmalıdır.

Peki o halde:

Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Psikoloji mezunları 2 yıllık yüksek lisans bölümlerinden birini seçmelidir. Bu alt alanlar:

  • Gelişimsel Psikoloji
  • Klinik Psikoloji
  • Endüstri Psikolojisi
  • Adli Psikoloji
  • Eğitim Psikolojisi
  • Din Psikolojisi
  • Sağlık Psikolojisi…

Bu alt alanların kendi içlerinde de alt alanları mevcuttur. En çok tercih edilen alan klinik psikolojidir. Fakat kazanması oldukça zordur, çünkü üniversiteler sayılı sayıda yüksek lisans açmaktadır. Özel üniversiteler ise fahiş fiyatlar almaktadır. Psikoloji bölümü mezunları gerekli yüksek lisansı tamamladıktan sonra; adliyelerde, hastanelerde, sanayi kuruluşlarında, okullarda çalışabilmektedir.

Psikoloji Bölümü Okumak İsteyenlere Tavsiyeler

ALES sınavından yüksek puan almanız gerekecektir. Ve ayrıca yine yüksek lisans için not ortalamanızı da yüksek tutmalısınız. Aksi takdirde yüksek lisans hayalleriniz suya düşebilir.

Okuldaki kulüp etkinliklerinde etkin rol oynamalı ve eğitim hayatınız esnasında sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışabilirsiniz.

Ayrıca öğretmenlerle aranızı iyi tutmalı ve kendinizi onlara tanıtmalısınız. Bu size iş bulma esnasında ekstra fayda sağlayacaktır.

 

] }