fbpx

Perge Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Perge Nedir?

Perge kırmızı-beyaz renkli jelatin kapsül içerisinde sunulan 75 mg’lık bir ilaçtır. Her bir kapsül içerisinde 75 mg ilacın etken maddesi olan pregabalin bulunur. 14 veya 56 kapsüllük ambalajlarda sunulur. Psikologlar tarafından reçete ile yazılamaz. Perge kullanan hasta, tedavisine ek online psikolog’a başvurabilir, psikolog ile devam eden tedavi süreci daha etkili olmaktadır. Oluşan bir yan etkide hastanın online psikiyatrist’e veya doktoruna danışması gerekmektedir.

Perge Ne İçin Kullanılır?

Perge epilepsi nöbetlerinin tedavisinde diğer nöbet ilaçları ile birlikte kullanılır. Periferik sinir hasarından kaynaklı ağrıların tedavi edilmesinde, yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisinde ve fibromiyalji tedavisinde kullanılır.

Nörapatik ağrı: Perge perifer sinir sistemindeki zarar ile meydana gelen uzun süreli ağrıların tedavisinde kullanılır. Ayrıca şeker hastalığı ve zona tedavisinde de kullanılmaktadır. çünkü bu hastalıklar sinir sistemine zarar vererek ağrıya sebep olabilirler. Ağrı hissi, sıcaklık, yanma, batma, sızlama, uyuşma, keskin kramp, elektrik çarpması şeklinde tanımlanabilir. Nörapitik ağrılar hastanın duygu durumunda dalgalanmalara neden olmaktadır. Uyum sağlamakta güçlük, yorgunluğa ilaveten sosyal yaşam kalitesinin düşmesine sebep olabilir.

Epilepsi: Perge sara nöbetlerinin çeşidi olan sekonader jeneralize konvülsiyonların tedavisinde kullanılır. Psikiyatrist hastanın aldığı ilaçlar durumu kontrol altına almaya yetmediği zaman ilaçlara ek Perge’yi tedaviye ekleyebilir. Perge tek başına sara nöbetlerinin tedavisinde kullanılmaz her zaman tedaviyi kontrol altında tutmak için kullanılan diğer ilaçlara ek olarak psikiyatrist doktor tarafından önerilir. Psikolog tarafından Perge reçete edilemez psikolog ilaç öneremez fakat kullandığınız ilaçları söylemeniz ve online psikolog ile görüşmek tedavi açısından önemlidir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Perge anksiyete bozukluğu tedavisinde kullanılmakta olan bir ilaçtır. Yaygın anksiyete bozukluğunun belirtileri kontrol edilmesi zor olan, uzun süren aşırı kaygılı ve endişeli ruh halidir. Aynı zamanda huzursuz ruh hali, ani ve heyecanlılık durumu, sıkışmışlık hissi, bitkin olma, odaklanma bozukluğu, uyku problemleri gibi sorunlara yol açabilir. Yaygın anksiyete (kaygı) bozukluğu günlük hayatın sıkıntısından farklıdır.

Fibromiyaji: PERGE fibromiyalji tedavisinde de kullanılır. Fibromiyalji aslen kasları ve kasların kemiğe birleştiği bölgeleri etki eden ve yaygın ağrıya sebep olan bir yumuşak doku ağrısıdır, bir erişkin hastalığıdır.

Perge 18 yaş üstü yetişkinlere psikiyatrist veya uzman doktor tarafından reçete olarak verilen bir ilaçtır. 18 yaş altı çocuklara kullanılması önerilmemektedir.

Perge Nasıl Kullanılır?

Perge her zaman psikiyatrist ya da uzman doktor tarafından yazılır ve talimat verildiği şekilde sıklıkta kullanılır. Emin olmadığınız hâlde online psikyatri veya psikiyatrist doktorunuza danışmalısınız. Perge’ye ne zaman başlayacağınızı ve ne zaman bitireceğinizi psikiyatrist belirtmelidir.

Nörapatik ağrı için Perge genellikle 150 mg ile 600 mg arasında olacaktır ve genellikle gün içerisinde 2 ve 3 doz her gün sabah öğle akşam olacak şekilde alınması önerilir. Psikiyatrist tedavi esnasında dozu değiştirebilir, hastanın kendi ilaç kullanımın dozunu veya sıkılığını değiştirmemesi gerekir.

Epilepsi tedavisinde Perge psikiyatrist önerisi ve talimatı ile kullanınız. Belirtilen dozda ve sıklıkta kullanınız. Genellikle epilepsi tedavisi için verilen doz günde 2 veya 3 ayrı kez, sabah, öğle akşam olacak şekilde ve her gün aynı saatlerde alınımı önerilmektedir. Psikiyatrist alacağınız dozu tedavinizin seyrine bakarak ayarlamaktadır.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu hastalığında psikiyatrist kontrolünde kullanınız. Belirlendiği dozda ve sıklıkta kullanılmalıdır. Genellikle yaygın anksiyete bozukluğu tedavisinde belirlenen doz 150 mg ile 600 mg arasında günde 2 ya da 3 ayrı seferde, sabah öğle akşam olacak şekilde ve her gün aynı saatlerde alınımı önerilmektedir. Psikiyatrist alacağınız dozu tedavinizin gidişatına göre değiştirebilir.

Fibromiyalji hastalığında psikiyatrist kontrolünde kullanınız. Belirlendiği dozda ve sıklıkta kullanılmalıdır. Genellikle Fibromiyalji hastalığı tedavisinde belirlenen doz 300 mg ile 450 mg arasında günde 2 ya da 3 ayrı seferlerde ve sabah, öğle ve akşam olacak şekilde ve her gün aynı saatlerde alınımı önerilmektedir. Psikiyatrist alacağınız dozu tedavinizin gidişatına göre değiştirebilir.

Psikiyatrist ile görüşmeden Perge’yi bırakmayınız.

Perge Faydaları Nelerdir?

Nörapatik ağrıların tedavisinde Perge periferik sinir sisteminin hasar görmesi ile oluşan uzun süreli ağrıların tedavisinde kullanılır. Şeker hastalığı ve zona gibi hastalıkların tedavilerinde. Sara epilepsi hastalığının ataklarının tedavilerinde ek olarak verilir. Yaygın anksiyete bozukluğu ve fibromiyalji hastalığının tedavilerinde kullanılan bir ilaçtır. Perge tedavisine ek olarak online psikolog ve psikolog görüşmeleri ile devam eden terapiler özellikle kaygı bozukluğu olan hastalarda daha etkili bir sonuç alınmasını sağlamaktadır.

Perge Yan Etkileri Nelerdir?

Perge’nin etken maddesi Pregabalin‘ dir. Eğer ilaçtaki etken maddeye alerjiniz var ise içmeniz önerilmemektedir. Şeker hastası olan hastalar ilaç kullanımı ile kilo almaya başladılarsa online psikiyatri hizmeti ile durumlarını bildirmelidirler.

Yüzde ve dilde şişme fark ederseniz hemen online psikiyatrist veya doktorunuza bildirmelisiniz ve hemen size en yakın acil servise başvurunuz. Bu yan etkiler ciddiyet gereken etkilerdir. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız Perge’ye çok ciddi alerjiniz var demektir.

Çok yaygın yan etkiler:  Baş dönmesi, uyku hali, baş ağrısı

Yaygın yan etkiler: İştah artışı, soğuk algınlığı, abartılı şekilde kendini normalden daha iyi hissetme, bilinç bulanıklığı, cinsel istekte azalma, çevresel uyarılara karşı aşırı duyarlılık, kişinin yer ve zaman kavramını yitirmesi, dikkat bozukluğu, sakarlık, hafıza bozukluğu, hafıza kaybı, titreme, konuşma bozukluğu. Yanma, batma, karıncalanma uyuşma, uyuşukluk, uykusuzluk, halsizlik, anormallik duygusu. Görme problemleri, baş dönmesi ve denge bozukluğu, düşme. Ağız ve boğaz kuruluğu, kabızlık, kusma, gaz, ishal, bulantı, karın boşluğunda şişkinlik. Peniste sertleşme problemi, anormal yürüyüş. Vücutta kol ve bacaklarda şişlik ve ağrı, ödem, kilo artışı, istemli kas hareketlerinde düzensizlik, kaygı.

Yaygın olmayan yan etikler: İştahta azalma, kilo verme, kan şekerinin düşmesi ve yükselmesi, görme alanında bozukluklar, istemli hareketlerdeki bozulmalar, ayağa kalkarken oluşan baş dönmeleri, panik atak, kalp ritim bozuklukları, mide yanması, sıcak basması yüz kızarması, ağrılı idrara çıkma, ağrılı menstürasyon dönemi, saldırganlık, oral hassasiyet kaybı.

Seyrek yan etkiler: Aslında olmayan kokuları duyma, görmede titreşim, derinlik algısında bozulma, görme kaybı. Pankreas iltihabı, hareketlerde yavaşlama, karında ve akciğerlerde sıvı toplanması, ilaca bağlı nöbet, kalp ritminde bozulma, memede akıntı, idrar hacminde azalma mesanede idrar birikimi, adet kesilmesi.

Çok seyrek yan etkiler: Karaciğer yetmezliği, karaciğer iltihabı

Hepsi önemli ve ciddi yan etkilerdir bu nedenle müdahale gereken durumlardır. Eğer bu durumlardan biri ile karşılaşmanız halinde psikiyatri hekimini bilgilendirmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Perge 75 Mg’ı doktorunuzun size talimat verdiği sürede kullanmalısınız.

Perge 75 mg kapsülü aç veya tok karnına alabilirsiniz.

Perge 75 mg’ı kullanırken alkol alınması halinde baş dönmesi ve uykululuk haline geçileceği için tehlikeli sonuçlar doğura bileceğinde ötürü alkolle tüketilmesi önerilmez.