Ailelerin üzerinde durduğu en değerli varlıkları çocuklarıdır, çocukların ergenlik dönemine gelene kadar büyük bir zaman yolculu geçirmesi gerekir. Bu süreç 0-12 yaş arasına denk gelmektedir, elbette ki dile kolay 12 yıl. Bu zaman aralığında çocukların psikolojik, davranışsal, duyuşsal ve devinimsel olarak gelişmesi gerekir, ilkokul seviyesine gelen ve eğitimine devam eden çocuklarda bu gibi özelliklerin tam anlamıyla kusursuz olması beklenirken bazı durumlarda sorunlar oluşabilir. İşte bu durumda Pedagog mesleği devreye girerek, çocukların psikolojik açıdan daha sağlam karakterde olmalarını sağlamaktadır. Çocuk eğitimcileri olan Pedagoglar düzenli görüşmeler sonunda psikolojik iyi oluş tam anlamıyla sağlanır.
Kimler Pedagog Olabilir?
1992 yılına kadar herhangi bir lisans mezunu olan kişiler pedagog olabiliyordu ancak yasa değişikliği ile birlikte bu unvanı elde edebilmek için belli şartlar konuldu. Üniversitelerin eğitim fakültesinde yer alan Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü mezunları pedagog olabilir, bunun dışında hiçbir bölümde bu unvanı elde etmeniz mümkün değildir. PDR bölümünden mezun olan öğrenciler gerekli eğitimi aldıktan sonra Pedagog unvanı ile atanır ve çocuklarla çalışmaya başlarlar, Pedagoglar istemeleri durumunda eğitim danışmanı olarak da çalışabilir.
Pedagoglar genel olarak 0-12 yaş arası çocuklarla çalışmaktadır, çocukların bu süreçteki tüm gelişimini yakından takip ederek özel programlar oluştururlar. Gebelik dönemi öncesinde de pedagogların görev aldığını söyleyebiliriz, ülkemizde bebek bakımı ve gelişiminde pedagoglara büyük işler düşmektedir. Bu yüzden psikolojinin alt dalları olan gelişim psikolojisi ve öğrenme psikolojisi konusunda pedagogların bilgi düzeyi yüksek olmalıdır.
Uzman Bir Pedagogda Bulunması Gereken Özellikler
Pedagog olabilmek için Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü bitirmek gerekiyordu, yani İyi bir psikolojik danışmanda bulunması gereken tüm özellikler aynı zamanda pedagogda da bulunmalıdır. Şimdi maddeler halinde bir pedagogda bulunması gereken özellikleri sıralayalım;
- Sözlü ve sözsüz iletişim açısından gelişmiş olmak
- Sürekli olarak motive olarak karşıdaki kişiye ılımlı yaklaşabilmek yani kısaca ön yargısız davranmak
- İkna edebilme becerisine sahip olmak
- Mesleki anlamda kendini geliştirmek
- Karşılaşacağı sorunlara çözüm odaklı bir şekilde yaklaşmak
- Çocukların yeteneklerini, duygularını ve davranışlarını analiz edebilmek
- Oyun terapisi konusunda uzman olabilmek
- Açık ve anlaşılır bir dil kullanabilmek
Yorum Yap