Ozaprin Ne İçin Kullanılır?
Atipik antipsikotikler grubuna dahil olması sebebiyle psikotik bozukluk semptomlarının iyileştirilmesi amacıyla psikiyatrist tarafından hastalara reçete edilebilir. Bu hastalıkların semptomları arasında halüsinasyonlar mevcuttur. Yani hastalar gerçekte var olmayan sesler işitebilir ve görseller görebilir. Ayrıca psikoloji literatüründe hezeyan adı verilen sanrılar mevcuttur. Ayrıca bu tip hastalıklardan muzdarip hastalar aşırı derece huzursuz ve gergin hissedebilirler. Olağandışı yalnızlardır, sosyal hayatlarından izole olmuşlardır. Tüm bu semptomların iyileştirilmesi amacıyla ozaprin kullanılabilir. Bunların yanı sıra orta ya da şiddetli manik atak dönemlerinde de bu ilaçtan faydalanılabilir. Mani döneminde aşırı derece coşkulu ve heyecanlı hisler mevcuttur. Uyku ihtiyacı çok azdır ve aşırı hızlı düşünme ve konuşma gözlemlenebilir. Bu belirtilerin onarımı amacıyla da psikiyatrist bu ilacı reçete edebilir.Ozaprin Nasıl Kullanılır?
Tüm tıbbi ilaçların kullanımıyla ilgili direktifler doktordan gelmelidir. Psikiyatri hastalıklarının iyileştirilmesi amacıyla da kullanılan ilaçlar psikiyatrist hekim tarafından gelecek talimatlar doğrultusunda kullanılmalıdır. Ağız yoluyla alınması gereken bu ilacın 13 yaşın altındaki kişiler tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Bir bardak suyla direkt olarak yutulması gerekir. Ayrıca su, meyve suyu, süt ve kahve gibi karışımların içinde eriterek de tüketilmesi mümkündür. İlacın reçete edilme işlemi psikiyatrist tarafından yapılacaktır. Bu randevu hastane, klinik ya da özel ofis ortamında yapılabilir. Ayrıca evden çıkmadan online psikiyatri hekimine ulaşmak mümkündür. Bu şekilde internet ortamında yapılan görüşmelerde de psikiyatri hekiminin hastasına ilaç reçetesi vermesi mümkündür.Ozaprin Faydaları
Faydaları araştırmalarla kanıtlanmış bir ilaç olan Ozaprin’in en belirgin faydası şizofreni ve benzeri psikotik bozuklukların semptomlarını iyileştirmektir. Bu semptomlar pozitif ya da negatif olabilir. Pozitif semptomlar hastaya normalde var olmayan belirtilerin eklenmesi olarak bilinir. Örneğin aslında var olmayan sesleri duymak ve görmek gibi. Negatif semptomlar ise avr olması gereken durumların azalmasıdır. Mantıklı düşünce ve konuşma sisteminin azlığı buna örnektir. Bu belirtilere ek olarak manik ataklarda kullanıldığında da fayda gösteren bir ilaç olduğu bilinmektedir. İlaç tedavisine ek olarak psikoterapi desteği ile maksimum kazanç sağlanabilir. Bir psikolog ile görüşmek çoğu zaman işlevseldir. Hastalığın nüks etmesinin önüne de bu şekilde geçilebilir.Ozaprin Olası Yan Etkileri
Yan etkisi olmayan ilaç yoktur. Bunun nedeni her bireyin bünyesinin farklı olması ve farklı ilaçlara hassasiyetinin olmasıdır. Psikiyatri hekimleri tarafından olanzapine alerjisi olan kullanıcıların bu ilacı kullanmaması önerilmektedir. Ozaprin’in yan etkileri şu şekilde listelenebilir:- Çok yaygın yan etkilerinin arasında kilo alımı ve uyku hali bulunmaktadır. Ayrıca prolaktin düzeylerinde artış da çok yaygın yan etkilerdendir.
- Yaygın olarak çok aç hissetme, titreme, huzursuzluk, kabızlık, ağız kuruluğu ve güç kaybına sebebiyet verebilir.
- Yine yaygın yan etkilerinin arasında deride döküntü, yorgunluk, vücutta ödem denilen su birikmesi, ateş, eklem ağrısı ve bazı cinsel problemler bulunmaktadır.
- Yaygın olmasa da alerjik reaksiyona, sara nöbetine, kekelemeye, karın şişliğine ve hafıza kaybına neden olabilmektedir.
- Bunların yanı sıra gün ışığına karşı hassasiyet, idrar problemleri, saç dökülmesi ve regl problemleri de yaygın olmayan yan etkilerin arasındadır.
- Seyrek olarak anormal kalp ritmi, uyku apnesi, pankreas iltihabı ve sarılık gözlemlenebilir.
Yorum Yap