fbpx
Online Terapi Nasıl Yapılır?

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Özellikle de pandemi sürecinde hayatımızdaki önemi artan alanlardan bir tanesi de online terapidir. Online terapi, klasik psikolojik danışma sürecinin video ya da sesli bir şekilde dijital ortamda gerçekleşmesidir. Psikolojik danışma kuralları ve etik değerlerin tamamı online terapiler içinde geçerlidir. Çevrimiçi terapilerin avantajlı ve dezavantajlı yönleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda çevrimiçi terapi hakkında merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayacağız.

Online Terapi Tarihçesi

Online terapi modeli dünyada ilk olarak 1986 yılında “Dear Uncle Ezraadlı web sitenin çalışmaları ile başlamıştır. İnsanların yüz yüze etkileşimden uzak kalmasından dolayı o dönemlerde yeterince ilgi görmemiş ve sınırlı sayıda psikoterapist tarafından desteklenmiştir. Özellikle de danışanlar tarafından utanç kaynağı olarak düşünülebilen cinsel sorunlar konusunda ise çevrimiçi terapi kullanılmaya başlanmıştır. Cinsel terapi almak isteyen ve kimliğini ifşa etmekten çekinen danışanlar sadece sesli arama yöntemini kullanarak uzun bir süre psikolojik destek almıştır.

Online terapiler genel olarak pandemi sürecinde büyük bir patlama yapmış, hem ülkemizde hem de dünya genelinde birçok insan dijital ortam üzerinden psikolojik destek almıştır. Son bir yıl içerisinde online terapistlerde bu alana ilgi göstermiş ve danışanlarının da sağlığını düşünerek terapi sürecine bu şekilde devam ettirmişlerdir.

Online Terapi Nasıl Yapılır?

Çevrimiçi terapilerin içeriği aynı olmasına rağmen ülkemizde bulunan terapi siteleri seans alma sürecinde farklı yollar izlemektedir. Bazı terapi sitelerinde sizler terapisti seçer, seans alacağınız takvimi doldurur ve ücreti ödedikten sonra terapiye başlarsınız. Diğer terapi sitelerinde ise ilk olarak ön görüşme yapar ve bu görüşmeden sonra seans almak istediğinizde ücreti yatırır ve ortak belirlenen zamanda psikolojik destek almaya başlarsınız. Çevrimiçi terapiye başlangıç aşamaları bu şekilde belirlenir, diğer yani evrensel aşamalar ise şu şekildedir;

  1. Terapist ile ilk görüşmeyi yaparsınız, terapistin çalıştığı ekol fark etmeksizin yapılandırma süreci oluşturulur. Bu süreçte sizin merak ettiğiniz tüm sorular, seansın nasıl devam edeceği ve psikolojik danışmanın nasıl bir şey olduğu detaylı bir şekilde terapist tarafından cevaplandırılır.
  2. İkinci aşamada ise danışanın hayat öyküsü alınır ve neden psikolojik destek almak istediği belirlenir. Danışan ve danışman ortak bir dil etrafında birleşerek hedefleri belirler.
  3. Üçüncü aşamada ise yaşamış olduğunuz problemler detaylı bir şekilde konuşulur ve yaklaşık 2 3 seans problemin ana kaynağı bulunması için çalışılır. Bu süreçte danışan terapiste göre daha aktiftir.
  4. Dördüncü aşamada ise problemin kaynağı tespit edildikten sonra çözüm olarak neler yapılabileceği konuşulur, ev ödevlerinin olduğu ve varsa yüzleştirmeler genellikle bu aşamadan sonra yapılmaktadır.
  5. Son aşama ise terapi sürecinin sonlanmasına yakın evreleri kapsar. Danışan artık problemle yüzleşmiş ve sorunu aşmış olması beklenir. Terapiste bağlı olmadan da hayatını sürdürebilmesi en temel amaçlar arasında yer almaktadır. Genel olarak tüm seans değerlendirilir ve terapi süreci tamamlanır.

Yukarı da yer alan tüm aşamalar genel bir psikolojik danışma sürecini kapsamaktadır. Terapistlerin çalıştıkları ekoller farklı olduğu için bazı durumlarda benzerlik göstermeyebilir. Psikolojik danışma süreci 4 hafta da tamamlanabileceği gibi yaklaşık 1 yılı aşkın bir süreci de kapsayabilir. Yani bu sürecin belirlenmesi tamamen danışanın yaşamış olduğu probleme ve problemin derecesine bağlıdır.

Online Terapinin Avantajlı Yönleri

Çevrimiçi terapi, zamandan ve mekandan bağımsız olduğundan günün istediğiniz her anı terapistinizi seçerek psikolojik danışma sürecine girmenizi sağlıyor. Genelde psikolojik danışma mekanları sizlere uzak olabildiği gibi maliyetli de olabilmektedir. Online terapi, mekan kavramını ortadan kaldırdığı için geleneksel terapiye göre daha da uygun maliyetler ortaya çıkmaktadır. Online terapinin avantajları;

  • Uygun fiyatlar
  • Zaman tasarrufu
  • Üst düzey güvenlik önlemleri
  • Daha rahat bir şekilde terapi alma imkanı
  • Gizliliğin korunması
  • Pandemi sürecinde kendinizi izole ederken eş zamanlı terapi alma imkanı
  • Mekan kısıtlaması olmadığından Türkiye’nin en iyi terapistlerinden psikolojik destek alma imkanı

Online Terapinin Dezavantajlı Yönleri

Çevrimiçi terapi, yüz yüze terapide kullanılan tüm teknik ve psikolojik danışma sürecini kapsar ancak bazı konularda yeterli değildir. Yaşamış olduğunuz problemin derecesi de sizlerin online olarak terapi alıp alamayacağınızı belirleyebilir. Örneğin şizofreni tanısı almış birinin online platform üzerinden psikolojik destek alması pek mümkün değildir. Ek olarak yüz yüze terapi de kurulan terapötik ilişki çevrimiçi terapide daha geç sürede kurulabilmektedir. Bunun dışında özellikle de travma gibi psikolojik sorunlarda kullanılan EMDR tekniği online terapi de daha kısıtlı şartlar altında yapılmaktadır. Özetle, online terapi sürecine başlamadan önce terapistinizle 5 dakikalık bile olsa ön görüşme yapmalı ve çevrimiçi terapiye uygun olup olmadığınızı sormalısınız.

Online Terapi Fiyatları

Ülkemizde online terapi fiyatları(45-50 dk.) ortalama 100 TL ile 200 TL arasında değişmektedir. Bu konuda internet sitelerini incelediğinizde 60 TL ve 80 TL gibi rakamları görebilirsiniz ancak bu fiyatlar genellikle 30 dakika üzerindendir. Psikolojik danışma sürecinin verimli bir şekilde geçmesi adına bu sürecin 45 ile 50 dakika arasında değiştiğini düşünürsek, sadece fiyatlara bakarak tercih yapmamanızı öneririz. Terapi almadan önce süre ve fiyat karşılaştırmasını mutlaka yapmalısınız.

] }