Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde farmakolojik destek oldukça faydalıdır. Norodol da psikiyatri uzmanları tarafından reçete edilen bir antipsikotiktir. Etken maddesi haloperidoldur. Zihin karışıklığı, halüsinasyonlar, sanrılar ve paranoyalar gibi durumlarda kullanımı tavsiye edilir. İlaç piyasada çeşitli şekillerde satışta bulunmaktadır. 5 mg, 10 mg ve 20 gramlık tabletler halinde kutularda satılır. Ayrıca oral damla ve ampul versiyonları da mevcuttur.
Haloperidol isimli etken madde antipsikotikler grubuna dahil bir ilaçtır. Merkezi sinir sistemini baskılama işlevi bulunduğu için kullanıcıda sakinleştirici fonksiyon gösterebilir. İlaç mutlaka psikiyatrist reçetesiyle kullanılmalı ve onun gözetiminde kullanımı sürdürülmelidir.
Norodol Ne İçin Kullanılır?
Antipsikotik grubuna dahil olan bu ilacın çeşitli kullanım amaçları bulunmaktadır. Psikiyatri uzmanları ilacı hastanın durumuna göre tavsiye edecektir. Zihin karışıklığı ve halüsinasyon denilen aslında var olmayan görüntülerin görülmesi ve seslerin duyulması semptomlarına sahip olan hastalar kullanabilir. Ayrıca gerçekte olmayan şeylere inanan yani sanrıları olan kişilerde ve aşırı şüpheci paranoyak fikirleri olan kişilerde de kullanılır. Aşırı coşkulu davranan, hiperaktivitesi olan ve aşırı saldırganlık ya da şiddet eğilimleri olan kişilerde de kullanıldığı bilinmektedir. Tüm bunlara ek olarak Tourette Sendromu olarak bilinen, kontrol dışı hareketlere ve tiklere sahip olan hastalarda da psikiyatrist tavsiyesiyle kullanıldığı bilinmektedir.
Hasta, ilacın reçetelendirilmesi için muhakkak bir psikiyatrist ile görüşmelidir. Bu görüşmeyi hastane ya da klinik ortamında geçekleştirebilir. Ayrıca online psikiyatri hizmetiyle evden çıkmadan da psikiyatrist ile görüşebilir ve hatta ilaç yazdırabilir. Bunun önünde bir engel bulunmamaktadır.
Norodol Nasıl Kullanılır?
İlaç muhakkak psikiyatrist reçetesiyle kullanılacağı için, en sağlıklı kullanım talimatı da ondan gelecektir. Hasta bu direktiflere uymalıdır. Doktoruna danışmadan doz değişikliği yapmamalı ya da ilacı kullanmayı bırakmamalıdır. Ayrıca bir öğünde ilacı almayı unutursa diğer seferde bunu telafi etmek amacıyla iki doz almamalıdır. İlacın farklı türleri mevcut olduğu için kullanım talimatı da her tür için farklıdır.
- Norodol tablet: Ağız yoluyla, yeterli miktarda su ile alınmalıdır.
- Norodol damla: Ağız yoluyla, doktorun ya da eczacının belirttiği ölçüde alınmalıdır.
- Norodol ampul: Enjeksiyon aracılığıyla doktor ya da hemşire tarafından hastanın damarına uygulanacaktır.
Norodol Faydaları
Bilinen bazı yan etkileri olmasına karşın hastaya sağladığı birçok yarar mevcuttur. Şizofreni hastalarında faydaları belirgin şekilde görülecektir. Hastanın yaşadığı hezeyanlarda ve gördüğü halüsinasyonlarda etkili olacaktır. Ayrıca paranoid psikoz hastalarına da yarar sağlayacaktır. Mani ve hipomanilere iyi gelecektir. Mental retardasyonu olan hastaların saldırganlık dürtülerini iyileştirecektir. Çocukluk şizofrenisi ve La Tourette sendromuna da iyi geldiği bilinmektedir. Tüm bunlara ek olarak ilacın çok az miktardaki dozunun anksiyete ve depresyon hastalarında da kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle kendilerine bu ilacın reçete edildiğini gören bazı depresyon ya da anksiyete bozukluğu hastaları ilacı kullanmakta çekinebilmektedir. Burada öncelikle psikiyatrist ile görüşmeli ve ondan gelecek talimatlara güvenmelidir.
Farmakolojik tedavi özellikle psikoz ve şizofreni gibi hastalarda çok etkilidir Bu tarz hastalıklarda ilaç tedavisi gereklidir, ilaçsız tedavi düşünülmemelidir. Fakat ilaç tedavisine ek olarak psikoterapi desteği de çok faydalı olabilmektedir. Bu nedenle hastaların bir psikolog ile görüşmelerine devam etmesi tavsiye edilir.
Norodol Yan Etkileri
Tüm ilaçların bazı olası yan etkileri vardır. İlacın etken maddesine alerjisi ya da hassasiyeti olan kullanıcıların bahsi geçen ilacı kullanmamaları tavsiye edilir. Haloperidol maddesine alerjisi olan kimselerin de bu durumu psikiyatrist ile görüşmeli ve kendisine bildirmelidirler. Norodol’un olası yan etkileri listesi:
- En yaygın yan etkileri huzursuzluk hissi, uyuyamama ve baş ağrısıdır.
- Yaygın yan etkileri arasında titreme, kaslarda sertleşme, dengesiz yürüme bulunmaktadır.
- Baş dönmesi, anormal sesler duyma ve bulanık görmeye de neden olabilir.
- Ağız kuruluğu, mide bulantısı, halsizlik ve kabızlık da yaygın yan etkilerin arasındadır.
- Yaygın olmasa da dışkı ve idrarda renk değişiklikleri ve sarılık görülebilir.
- Zihin karışıklığı, hırıltılı solunum ve birtakım cinsel sorunlara neden olabilir.
- Ateş ve ayak bileklerinde ödem de yaygın olmayan yan etkilerin arasındadır.
İlacın yan etkilerinin önlenmesi amacıyla yüksek doz alan kullanıcılarda akineton ile birlikte kullanılır.
Yorum Yap