Essitalopram (Cipralex), seçici serotonin geri alım inhibitörleri(SSRI) grubu içerisinde yer alan antidepresan ilacıdır. Cipralex SSRI grubu antidepresanlar arasında oldukça sık kullanılan bir ilaç türüdür. Bunun nedeni ilacın benzeri antideprasanlara oranla çok daha hızlı çalışmasıdır. Bu işlevsellik ilacı ön plana çıkaran önemli bir etkendir. Aynı zamanda Essitalopramın sık kullanılmasına sebep olan bir başka nokta ilacın diğer antidepresanlara oranla daha az yan etkiye sebep olmasıdır.
Depresyon, Anksiyete, Panik atak, Sosyal fobi, OKB ve TSSB gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde Essitalopram kullanılır. Çünkü bu rahatsızlıkların çoğu beyinde bulunan kimyasal maddeler yani nörotransmitterlerdeki eksikliklerden kaynaklanır. Bu nörotransmitterlerden biri de serotonindir. Seratonin insana mutluluk ve canlılık veren bir kimyasaldır. Essitalopram ise serotonin salınımını arttırarak zihinsel dengemizi düzenler. Bu yüzden duygu durum bozukluklarının tedavisinde oldukça işe yarar bir ilaçtır. İlacın temel işlevi gerekli olan enerjiyi ve motivasyonu hastalara sağlayarak onların kendilerini daha iyi hissetmesini sağlamaktır.
Essitalopram Nasıl Kullanılır?
Her ilaçta olduğu gibi antidepresanlar da bilinçsizce kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçların bilinçsiz kullanımı vücutta çeşitli rahatsızlıklara sebep olur. Bu bakımdan psikiyatristinizin sizin yaşınıza ve hastalıklarınıza göre dikkate alıp düzenlediği rutine uymanız gerekir. Cipralexin günlük alım dozu 5-20 mg arasında hekimler tarafından belirlenmektedir. Fakat diğer antideprasanlar da olduğu gibi bu ilaç içinde en düşük dozdan yani 5 mg ile başlanır. Reçete ile alınan Essitalopramı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Doktorunuzun doz rutinine uymalısınız. Söylenen dozdan daha fazla ya da daha az kullanmamalısınız. Aksi takdirde şiddetli yan etkilerle karşılaşabilirsiniz.
- Tok karnına bol su ile kullanımı tavsiye edilir.
- Çiğnenmeden tek parça halinde yutmalısınız.
- İlacı olabildiğince günün aynı saatlerinde kullanmanız gerekmektedir. Sabah ya da gece yatmadan kullanabilirsiniz.
- Alkol ile birlikte kullanmayın. Çünkü alkolle kullanımı çeşitli tepkimelere yol açabilmektedir.
- Essitalopramı psikoterapi sürecinin işleyişine göre hekiminizin önerisi ile bırakınız. Kısa süreli iyilik hallerinde kendi kararınızla bırakmanız eski sorunlarınızın alevlenmesine sebep olabilir.
- İlaç kullanımını unutmanız halinde eksik alınan dozdan devam edilmelidir. Çünkü toplu ilaç alımı önerilmemektedir.
Essitalopram Yan Etkileri Nelerdir?
Pek çok ilaçta olduğu gibi Essitalopramda yan etkisi görülebilen bir ilaçtır. Ancak bu yan etkiler ilacın ilk kullanıldığı evrelerde görülebilirken zamanla ortadan kaybolmaktadır. Buna rağmen yan etkiler kaybolmadıysa hekiminize mutlaka görülmeniz gerekmektedir. Essitalopram ilacının yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Bulantı ( En sık görülen yan etkisi)
- Halsizlik
- Burun tıkanıklığı
- Uyku bozuklukları
- Ateş
- Aşırı terleme
- Hızlı kilo alımı
- Cinsel bozukluklar
- Kafa karışıklığı
- Karıncalanma hissi
- Ağız kuruluğu
Kimler Essitalopram Kullanırken Dikkat Etmeli?
Essitalopram antidepresan sınıfından bir ilaç olup kullanımında dikkatli olunması gereken bir ilaçtır. Yazımızın belli bölümünde psikiyatristinizin psikoterapi seansınızın gidişatına göre doz ve kullanım sıklığını belirlemesi gerektiğine dikkat çekmiştik. Bir diğer dikkat çekmemiz gereken nokta ise Psikiyatri hekiminizin sizin hastalığınıza ve durumunuza göre cipralex ilacını nasıl kullanmanız gerektiğini belirlemesidir. Çünkü bazı hastalıklar ve durumlar için bu ilacın kullanımı önerilmemektedir.
Hamilelik düşünüyorsanız veya hamileyseniz doktorunuzla konuşarak ilaç kullanmanız gerekmektedir. Çünkü hamileliğin son 3 ayında Essitalopram kullanımı bebeğinizde yan etkilere sebep olabilir. İlaç alkol alımından sonra da kullanılmamalıdır. Kullanılması halinde yan etkilere sebebiyet verebilir. Eğer ki etken madde olan essitaloprama karşı alerjiniz varsa ilaç kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bu ilacın kullanımı sırasında başka ilaç kullanıyorsanız tepkime oluşmaması için hekiminizin bilgilendirmesiyle kullanmanız gerekir. Bunama, Kalp hastalıkları, Şeker hastalığı, Sara (epilepsi), Kan pıhtılaşması, Karaciğer hastalıkları sizde mevcut ise ilaçların kullanımı dikkatli olmalı ve hekiminizle işbirliği yapmalısınız. Son olarak araç kullanımı sırasında da ilk alındığı zamanlarda dikkatli olunması gerekir.
Yorum Yap