Covid-19 sebebiyle büyük oranda evlerimize hapsolduğumuz şu günlerde çocuklar da en az yetişkinler kadar psikolojik anlamda bir devinim yaşamaktadır. Evden çıkamamanın ya da çıkılsa bile maskeyle dolaşmak zorunda olmanın psikolojik baskısı elbette ki en çok miniklerimizi etkiledi. Eskiden vakitlerinin büyük çoğunluğunu okulda, parklarda ya da dışarıda geçiren çocuklar şimdi evlerde kalmak zorunda olsalar da bunu onlar için fırsata çevirebilirsiniz. Hem gelişimlerine katkı sağlayacak hem de can sıkıntılarının önüne geçecek çocuklar için ev oyunu tavsiyesi başlığımız altında 5 oyunu sizlerle paylaşıyoruz.
1.Kırmızı-Mavi Oyunu
Oynaması uygun olan yaş grubu: 4 yaş ve üstündeki çocuklar
Gerekli olan materyaller: 1 adet saklanması istenen oyuncak, düğme ya da benzeri eşya
Oyuncu sayısı: 2 kişilik
Gelişime katkısı: Yer-yön duygusu gelişimi
Bildiğiniz klasik sıcak-soğuk oyununa yeni bir yaklaşım getirerek geliştirdiğimiz kırmızı-mavi oyunu tahmin ettiğiniz gibi bir adet nesnenin diğer oyuncu görmeden saklanması ve diğer oyuncunun bulmaya çalışması ile oynanan bir oyundur. Nesneyi bulmaya çalışan oyuncuya nesneye yaklaştığında “kırmızı” denerek nesneye yaklaştığı, uzaklaştığında ise “mavi” denerek nesneden uzaklaştığı mesajı verilir. Çok yaklaştığında “kıpkırmızı” ya da çok uzaklaştığında “masmavi” denilerek mesaj kuvvetlendirilir.
Bu oyunu siz de yaratıcılığınızı kullanarak geliştirebilirsiniz. Uzak kavramı farklı bir kelimeyle yakın kavramı da başka bir kelime ile ilişkilendirilip oyuna tekrar başlanabilir.
2. Haydi Beni Taklit Et Oyunu
Oynaması uygun olan yaş grubu: 4 yaş ve üstündeki çocuklar
Gerekli olan materyaller: Herhangi bir materyal gerektirmez.
Oyuncu sayısı: En az 2
Gelişime katkısı: Bedensel hareket gelişimi, hayal gücü gelişimi
Bu oyunda bir kişi çeşitli hareketler yapar ve diğerlerinden aynı hareketleri taklit etmesini bekler. Örnek vermek gerekirse öne çıkan kişi yaşlı ve baston kullanan birinin taklidinin yapılmasını diğerlerinden isteyebilir. Ancak bunu göstererek yapması gerekir. Ya da eriyen bir kâğıdı taklit edebilir. Hangi kişinin ya da nesnenin taklit edileceğini belirlemek çocuğun hayal gücüne kalmıştır. En güzel şekilde taklidi yapan diğer turda taklit yapılacak kişi ya da nesneyi belirler.
Bu oyunu belirli eylemlerle sınırlandırabilirsiniz. Mesela yürüme taklitleri, ya da yemek yeme taklitleri, şarkı söyleme taklitleri gibi. Bu durumda seçilen oyuncu sadece bu alan üzerinden taklit edilecek durumu belirler. Örnek vermek gerekirse belirlenen taklit grubu yemek yeme taklitleri olsun, seçilen kişi bir obur gibi yemek yiyormuş taklidi yapabilir ve arkadaşlarından aynısını taklit etmesini bekler.
3. Hikâyeyi Oluştur Oyunu
Oynaması uygun olan yaş grubu: 8 yaş ve üzeri
Gerekli olan materyaller: Gerekli olan materyal yok
Oyuncu sayısı: 2 kişi
Gelişime katkısı: Sözcükleri doğru yerde kullanma, hayal gücü gelişimi, kelime dağarcığı gelişimi
Oyunculardan biri diğerine 3 adet kelime verir. Diğer oyuncudan bu 3 kelimeyi kullanarak bir hikâye oluşturması beklenir. Bu oyun iki kişiyle oynanabileceği gibi çoklu olarak da kâğıt ve kalemle oynanabilir. 3 kelime belirlenir ve her bir oyuncu kâğıda hikayesini yazar. Kelimeler hep beraber belirlenebileceği gibi tek kişi tarafından da belirlenebilir.
4. Komik Konuşma Oyunu
Oynaması uygun olan yaş grubu: 8 yaş ve üzeri
Gerekli olan materyaller: Gerekli olan materyal yok
Oyuncu sayısı: 2 veya daha fazla kişi
Gelişime katkısı: Farklı düşünme yeteneği, dil gelişimine katkı
Oyunculardan biri diğerlerinden sesli harflerden birini seçip o sesli harfle kelimeleri oluşturup konuşmalarını ister. Diğer oyuncular da belirlenen sesli harfle belirlenen süre boyunca konuşurlar sohbet ederler. Örneğin belirlenen sesli harf “İ” olsun; nasılsın demek yerine “nisilsin” denmesi gerekir.
5. Son Harfle Kelime Türetme Oyunu
Oynaması uygun yaş grubu: 8 yaş ve üzeri
Gerekli olan materyaller: Gerekli olan materyal yok
Oyuncu sayısı: 2 veya daha fazla kişi
Gelişime katkısı: Düşünme yeteneğini arttırır, kelime haznesini geliştirir
Çocuklar için ev oyunu tavsiyesi olarak vereceğimiz son oyun son harfle kelime türetme oyunudur. Adından da anlaşılacağı gibi oyuna başlayan oyuncu bir kelime söyler ve ikinci sıradaki oyuncu o kelimenin son harfi ile kelime türetir. Yumuşak g harfi ile biten sözcük türeten kişi oyunu kazanır. Oyunu zorlaştırmak için oyun süreli de oynanabilir. Örneğin kelime türetme süresi 10 saniye olabilir. 10 saniye içerisinde kelimeyi türetemeyen oyuncu oyunu kaybeder ve oyuna tekrardan başlanır. Daha da zorlaştırmak istenirse belli bir kategori içerisinde oyun oynanabilir. Sadece ülke ve şehirler gibi genel kültürü zorlayıcı bir kategori daha büyük yaş grupları için uygun olur. Ama yenilebilen şeyler seçildiğinde bu oyuna daha küçük çocuklar da katılabilir.
Yorum Yap