fbpx

Benim Bir Psikoloğa İhtiyacım Var mı?

Klinik Psikolog Deniz Eryılmaz, Ankara psikolog ekibinde önde gelen terapistlerinden biri olarak tanınmaktadır. Uzun yıllara dayanan deneyimi ve derinlemesine bilgi birikimi ile danışanlarına en yüksek kalitede psikolojik hizmetler sunmaktadır. Deniz Eryılmaz, hem bireysel hem de grup terapileri konusunda uzmanlaşmış olup, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde etkili yöntemler uygulamaktadır.

Deniz Eryılmaz, lisans eğitimini Türkiye’nin saygın üniversitelerinden birinde Psikoloji bölümünde tamamladıktan sonra, klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmıştır. Eğitim süresince, özellikle depresyon, anksiyete bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gibi alanlarda derinlemesine araştırmalar yapmıştır. Bu araştırmalar, Eryılmaz’ın klinik pratiğinde bilimsel temelli yaklaşımlar kullanmasına olanak tanımıştır.

Klinik Psikolog Deniz Eryılmaz, danışanlarına bireysel ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş terapi programları sunar. Kognitif davranışçı terapi (KDT), EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme), mindfulness (bilinçli farkındalık) ve psikodinamik terapi gibi çeşitli terapi yöntemlerini etkin bir şekilde kullanır. Bu yöntemler, danışanların duygusal ve zihinsel sağlıklarını iyileştirmeye yönelik kapsamlı bir yaklaşım sunar.

Klinik Psikolog Deniz Eryılmaz ile benim bir psikoloğa ihtiyacım var mı ?konulu  yaptığımız söyleşi şu şekildedir.

-Öncelikle, Psikoloji nedir ve neyle ilgilenir? Kısaca anlatır mısınız?

+ Psikoloji kısaca kişilerin hem doğrudan gözlemlenebilen davranışlarını hem de doğrudan gözlemlenemeyen karmaşık zihinsel süreçlerini inceleyen bir sosyal bilim dalıdır. Ancak sadece kişilerin zihinsel süreçlerini değil aynı zamanda içsel süreçlerini, kişiler arası ve grup içi ilişki süreçlerini de ele alır. Bu noktada algı, dikkat, motivasyon gibi konular kişilerin içsel süreçlerinde ele aldığımız konulardır. Aşk, bağlanma, ilişkide uyum, önyargı, ayrımcılık gibi konular ise kişiler arası ilişki süreçlerinde ilgilendiğimiz konulardır.

– Hangi durumlarda psikologdan yardım alınabilir? Psikologlar hangi sorunlarla ilgilenir?

+ Kişiler depresyon, panik atak, stres yönetimi ve kaygı, uyku sorunları gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarıyla mücadele ediyorsa psikoloğa ihtiyaç duyabilir. Aynı zamanda aile, ilişkiler ve evlilikte yaşanan sorunlarda, örneğin boşanma, iş kaybı veya bir aile üyesinin kaybı gibi yaşam değişikliklerinde de psikolojik destek almak önemlidir. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi bağımlılık problemleri ile baş etme yöntemleri ise yine bu alanda çalıştığımız konuların başında gelir.

– Psikolog kişilerin sorunlarının giderilmesinde nasıl bir yol haritası izler?

+ Psikologlar danışanların problemlerine ve ihtiyaç duydukları konulara göre çeşitli yaklaşımlarla ilerler. Bu noktada bilişsel davranışçı terapi, şema terapi, çözüm odaklı terapi gibi bilimsel temelleri olan bazı ekollerden faydalanırız. Buna ek olarak kişilere yaklaşımda daha belirleyici olmak adına çeşitli kişilik testlerini, zeka testlerini ve bazı zihinsel sorunları belirlemeye yarayan ölçekleri değerlendirme aracı olarak kullanırız. Bu şekilde bir yol haritası belirleyerek terapi sürecini başlatıyoruz. Bu süreç ile ilgili zorluk ve uzunluk gibi diğer faktörler ise genellikle kişiden kişiye ve terapistin yönelimine bağlı olarak değişmektedir.

– Psikologlar kişilerin sorunlarının giderilmesinde nasıl faydalar sağlar?

+ Psikologlar kişilerin kendi başlarına çözmekte zorlandığı zihinsel ve ilişkisel problemlerine karşı kapsamlı ve profesyonel bir değerlendirme sunar. Psikolog, danışanın problemiyle baş etme sürecinde dinleme ve anlayış ortamı sunarak kişilerin rahatlamalarını ve kendilerini sağlıklı bir şekilde ifade edebilmelerini sağlar. Bu noktada kişilerin sahip olduğu olumsuz düşünce ve kalıplarına dair farkındalık sahibi olmalarını sağlayarak alternatif çözüm yolları üretebilmelerine yardımcı olur. Bu sayede kişiler terapi seanslarında kendilerini keşfetme ve tanıma imkanına sahip olurlar. Aynı zamanda terapi süreci kişiler arası iletişim kurma becerileri oluşturma konusunda da faydalar sağlar.

– Psikologlar konusunda yanlış yaklaşımlar ve bu konuda kişilerin sahip olduğu tereddütler nelerdir? Bu yaklaşımlar konusunda düşünceleriniz nelerdir?

+ Psikoloğa gitmenin zayıflık belirtisi olduğu düşüncesi  en yaygın yanılgılardan bir tanesi. Aksine psikoloğa gitme ihtiyacı aslında kişisel güç ve kendini geliştirme isteğinin bir göstergesidir. Psikologların yalnızca ciddi akıl hastalıklarıyla ilgileneceğine dair düşünce kalıbı yine çok duyduğumuz yanılgılardan bir tanesidir. Ancak terapi süreci kişilerin sadece belirli problemlerinin çözümünde değil aynı zamanda hayat amacı belirleme, duygusal zeka geliştirme gibi amaçlarda da oldukça faydalı olmaktadır. Son olarak kişiler kendilerini açma konusunda bazı gizlilik endişelerine sahip olabiliyorlar. Bu noktada psikologların belirli etik kurallar dahilinde danışan gizliliğini korumak zorunda olduklarını hatırlatmakta fayda var.

– Psikolog seçerken nelere dikkat edilmelidir?

+ Psikolog seçiminde belirleyici olan sizin danışmak istediğiniz problemdir. Kişilerin, seçeceği psikologdan en yüksek düzeyde fayda görebilmesi için sahip olduğu sorunla ilgili uzmanlık yapmış ve o konuda deneyime sahip olan psikologla çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada psikoloğun kişinin sahip olduğu problemle bağlantılı eğitimler almış olması dikkat edilecek unsurlardan bir tanesidir. Buna ek olarak danışan ve psikolog arasında etkili bir iletişim kurulabilmesi açısından psikoloğun iletişim gücünün ve empati gücünün yüksek olması rahat ve anlayışlı bir terapi ortamı oluşması açısından etkilidir.

– Klinik Psikolog Deniz Eryılmaz, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

+ Ben teşekkür ederim. Umarım bu bilgiler, insanların psikolojik destek arayışında onlara yardımcı olur.

] }