fbpx

Aplenzin Nedir? Ne İçin Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

Aplenzin etken madde olarak bupropion hidrobromidi içeren antidepresan bir ilaç türüdür. Aminoketon sınıfına dahil olan bu ilaç çeşitli depresyon ve duygu durum rahatsızlıkları tedavisinde ve sigarayı bırakmaya yardımcı olmak için kullanılır.

Yutulduğunda uzun sürede vücuda yayılan tablet, direkt olarak vücuda salınan diğer ilaçlara kıyasla daha uzun süren bir etki yaratır. Aplenzin antidepresan ilacı 174 mg, 348 mg veya 522 mg olarak 30 tablet şeklinde eczanelerde satılır. Genel olarak reçete edilerek alınması zorunlu bir ilaç türüdür.

Aplenzin Kimler İçin Kullanılır?

Aplenzin bir antidepresan olarak süregelen depresyon türlerinden biri olan majör depresif bozukluk tedavisinde; genellikle kış aylarında görülen depresyon ataklarını içeren mevsimsel duygu durum bozukluklarında kullanılır. Uykusuzluk, değersizlik hissi, anoreksi, konsantrasyon bozukluğu, artan asosyallik gibi depresyon bulgularının azaltılması ve tedavi edilmesine yardımcı olur.

Ayrıca Aplenzin gibi ilaçların dahil olduğu antidepresan grubu ilaçlar sigara bağımlılığını tedavisini destekler niteliktedir. Bu atipik antidepresanın, etken maddesi farklı olan antidepresan ilaçlardan farkı cinsel işlev bozukluğu gibi bir yan etkisi olmamasıdır.

Aplenzin Kullanmaması Gereken Kişiler

Aplenzin, hamilelere ve ilacın bupropion etken maddesine alerji bulguları gösteren kişilere reçete edilmemelidir. Bu ilacın epilepsi hastalarında kullanılmasıyla yan etkilerin arttığı gözlemlenmiştir. Başlıca epilepsi (sara) hastaları olmak üzere; beyin tümörü, alkol bağımlıları, bulimia nervoza rahatsızlığı olan kişilerde Aplenzin kullanılmamalıdır.

Ayrıca benzodiazepin kullananlara bu ilaç verilemez.  Monoamin oksidaz inhibitörleri ve diğer antidepresan ilaç türlerini kullananların reçetelerine Aplenzin tipi (bupropion içeren) ilaçlar eklenmemelidir. Aplenzin, bu ilaçların yerine kullanılabilir.

Aplenzin’in Yaygın Olan Yan Etkileri

Bupropion içeren ilaçların yan etkileri benzerdir. Genel olarak iştahsızlık, kilo kaybı, karın ağrısı, uyku bozukluğu gibi durumlar gözlemlenebilir. Kişi ilacı kullandıktan sonra ağzı kuruyabilir ve mide bulantısı yaşayabilir.

Yine baş dönmesi, titreme, kalp çarpıntısı ve kulak çınlaması yaygın görülen yan etkilerdir. Aplenzin kullanan kişi kendini gergin ve huzursuz hissedebilir. Sık idrara çıkmak da bu ilacın yan etkisidir ve bu yan etkiler yaygın görülür. Bu durumların doktora bildirilmesi gerekir fakat çok ciddi durumlar oluşturmaz.

Aplenzin Kullanımını Bırakmayı Gerektiren Ciddi Yan Etkiler

Aplenzin kullanımında çok sık olmamakla birlikte şu durumları gösterebilir;

  • Nöbet ( Vücut sarsılması, çevreyi algılayamama, ani ya da kısa süreli bilinç kaybı)
  • Yüksek tansiyon ( Göğüste çarpıntı hissi, bunaltı)
  • Şiddetli göz tansiyonu

Bu durumlar dışında Aplenzin kullanımı kişiyi intiharı düşünmeye yöneltebilir. Kendine ve başkalarına zarar verme eğilimi oluşan ya da artan, paranoya durumları yaşayan ve kendini tehlikede hisseden, halüsinasyon gibi olağan dışı şeyler gören/duyan kişiler doktora bilgi vermelidir.

Ayrıca, sanrılar yaşayan kişinin derhal ilacı kullanmayı bırakarak durumu hakkında doktora bilgi vermesi gerekir.  Aplenzin kullanımında kişinin ailesi ve çevresindeki diğer kişiler tarafından ilgilenilmesi ve gözetimde tutulması önemlidir.

 

 

] }