Kaygı bozuklukları olarak da anılabilen anksiyete bozuklukları insan hayatını olumsuz şekilde etkileyebilmekte ve günlük rutinlerde sağlıklı kararlar alınmasının önüne geçebilmektedir. Bu nedenle anksiyete bozukluklarının tedavisi büyük önem arz etmektedir. O halde, anksiyete için hangi doktora gidilir, anksiyete için hangi bölüme gidilir, sorularına yanıt bularak ilk adımı atmış olabilirsiniz.
Anksiyete Nedir?
Pek çok hastalık isminde olduğu gibi Anksiyetenin kökeni de Latinceye dayanmaktadır. Köken anlamı nefes alamamak ya da boğulmak olarak tercüme edilebilen angere sözcüğünden türetilerek literatüre kazandırılmıştır. Anksiyete, kişinin yaşadığı stresli yaşam olaylarına bağlı olarak yaşadığı yoğun kaygı duygusu olarak tanımlanabilir. Anksiyetenin ortaya çıkış nedenleri, belirtileri ve tedavi süreci bireyin yaşantısına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.
Anksiyete Neden Olur?
Psikolojik rahatsızlıkların büyük çoğunluğu gibi anksiyete bozuklukları da stresli yaşam olayına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Genellikle korku ya da korkuyu tetikleyebilen olaylar sonucunda kişinin yaşadığı yoğun kaygı hali anksiyete dönüşebilmekte ve yaşantıyı olumsuz etkileyebilmektedir. Kalıtsal kökeni olduğuna dair de çeşitli bulguların yer aldığı literatürde, çoğunlukla travmatik yaşam olayları ve özellikle kalple ilgili sağlık sorunları anksiyete yol açabilmektedir.
Anksiyete Belirtileri Nelerdir?
- Ölüm korkusu
- Kötü olaylar yaşanacak gibi tedirginlik
- Nefes almada zorluk, boğulma hissi
- Kalp çarpıntısı ve ağızda kuruluk
- El ve ayaklarda titreme
- Aşırı terleme
- Mide hazım sorunları
Anksiyete İçin Hangi Doktora Gidilir?
Anksiyete için psikiyatri doktorları ve psikoloğa gidilmelidir. Psikiyatrik tedavinin yanı sıra psikoterapi desteğiyle tedavi süreci desteklenebilir ve olumlu sonuç alınması mümkün olabilmektedir. Bunun için ruh ve sinir hastalıkları bölümlerine başvurarak uzman psikiyatri doktorları ve psikologlar ile anksiyete tedavisine başlanabilir.
Yorum Yap