Gece uyuyamamak pek çok insanın hayatının belli bir evresinde yaşamış olduğu sorunların başında gelmektedir. Günümüz dünyasında yaşamın yoğunluğu, strese sebep olan faktörlerin çok olması sebebiyle belli dönemler uyuyamamaktan şikâyet eden insanlar görülebiliyor. Bu durum aslında çok normal olarak karşılanabilir. Ancak uykusuzluk hali 1 aydan uzun bir süre devam ediyor ve yaşam kalitesini düşürüyor ise problem olarak değerlendirilebilir. Bu durumda kişinin çeşitli uyku hastalıklarından şüphelenmesi gerekebilir. Özellikle insomnia gibi rahatsızlıklar bu belirtileri karşılayabilir. Aynı zamanda huzursuz bacak sendromu, uyku apnesi gibi rahatsızlıklarda da uykusuzluk yaşanabilir. Bu durumların tespitini yapabilmek için hastanenin nöroloji servisine gitmeniz gerekmektedir. Hastanede yapılan uyku testi ile gece uyuyamamak neyin belirtisi öğrenebilirsiniz.
Normal koşullarda yetişkin bir insanın uyuması gereken süre 6-8 saat arası değişmektedir. Fakat uykusuzluk sorunu çeken insanlar da süre çok daha kısadır. Bu durum kişi de pek çok rahatsızlığın oluşmasına neden olur. Çünkü uyku vücudumuzun kendini yenilemesi için oldukça önemli bir aktivitedir ve vücudumuz için oldukça önemlidir. Haliyle uyuyamayan insanlar da bu durumdan endişe etmektedirler. Bu insanların gece uyuyamamalarının pek çok sebebi olabilir. İlaç kullanımı, duygusal veya fiziksel rahatsızlık, gürültü, ışık veya aşırı sıcak, jetlag, depresyon, tiroid hastalıkları, psikolojik nedenler, kronik stres bu sebepler arasında sayılabilir.
Uyku Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Gece uyuyamamak çekilmez bir hal almışsa bunun için endişe edebilirsiniz. Bu durumda aklınıza bir uyku hastalığına yakalanmış olmak geliyor olabilir. Aşağıdaki uyku hastalığı belirtilerini inceleyip bu durumların sizde bulunup bulunmadığını görebilirsiniz:
- Uyuyamama
- Uykuda nefes duraklaması
- Horlama
- Aşırı uykululuk
- Gece terlemesi
- Sık tuvalete kalkma
- Uykuda ağız kuruluğu ve burun tıkanıklığı
- Yorgun uyanma, gündüz yorgunluğu ve uyuklama
- Unutkanlık, keyifsizlik, konsantrasyon bozukluğu, çabuk sinirlenme, cinsel isteksizlik
Uykusuzluk Ne Gibi Hastalıklara Yol Açar?
Vücut için en önemli fizyolojik olaylardan biri uykudur. Bu yüzden gece uyuyamamak kişiyi yıpratmasının yanı sıra pek çok rahatsızlığa da sebep olmaktadır. Vücudun kendini yenileyememesi bağışıklık sistemimize büyük zarar vererek sık hastalanmamıza neden olur. Kalbimiz ihtiyaç duyduğu dinlenme süresini biz uykudayken yaşar. Uykusuzluk çeken insanlarda kalp rahatsızlıkları riski artmaktadır. Aynı zamanda hipertansiyon, şişmanlık ve diyabet gibi hastalıklarda gelişmektedir. Uykusuzluk depresyonu tetikleyerek yaşam kalitesine zarar vermektedir. Bu durumlar dışında gece uyumamak kilo alımına sebebiyet vermektedir.
Uyuyamayan İnsanlar Ne Yapmalı?
Yazımızda belirttiğimiz hastalık belirtilerini gösteriyorsanız en kısa sürede doktora görünmeniz gerekir. Fakat bir hastalık haline gelmediğini düşünüyorsanız aşağıda saydığımız yöntemlerle uyku rutini oluşturabilirsiniz. Aksi takdirde gece uyuyamamak sizin için bir hastalığa dönüşebilir.
- Gece geç vakitlerde yiyecek tüketiminden uzak durun. Mümkün ise akşam yemeğini en geç 7’de yiyin.
- Yatmadan önce ılık bir duş almak uykunuzun gelmesini sağlayacaktır.
- Papatya çayı ve rezene gibi çaylar içebilirsiniz. Çünkü bu çaylar sakinleştirici etkisiyle uyumaya yardımcı olacaktır.
- Mümkün oldukça odanızı karanlık yapabilirsiniz. Çünkü karanlıkta melatonin (uyku hormonu) salınımını vücudumuz daha iyi yapmaktadır.
- Uyku öncesi doğal melatonin sağlayan elma, ceviz, yeşil sebze, domates gibi besinler yiyebilirsiniz.
- Çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmaya çalışın.
- Haftada en az 3 gün spor yapmak vücuda iyi gelecektir.
- Odanızın havalandırılması ve iyi ayarlanması uyumanızı kolaylaştıracaktır.
- Yatmadan önce yoga ve meditasyon gibi aktiviteler uyumanızı sağlayacaktır.
Uyku Testi (Polisomnografi) Nedir?
Gece uyuyamamak sürekli hale gelmiş ve günlük hayatınızı kötü etkileyen bir soruna dönüşmüşse acil tıbbı destek almak gerekir. Bu durumda hastanelerin uyku laboratuvarlarında çeşitli tetkikler yapılır. Kişinin uykusuna dair anamnez alınır. Daha sonra uyku problemini tespit etmek için polisomnografi kullanmak gerekir. Polisomnografi uyku sırasında beyin ve vücudun aktivitelerini ölçerek kişinin sorunu hakkında bilgi verir. Polisomnografi sırasında hastanın kalp ritmi, göz hareketleri, beyin dalgaları solunum hareketleri gibi pek çok parametre incelenerek video görüntüleriyle kaydedilir. Ancak bu test sırasında bir ağrı oluşmaz. Yapılan testler sonucu kişinin sorunu tespit edilir ve ilaç tedavisine başlanır.
Yorum Yap