fbpx
Neden Kitap Okumalıyız?

Neden Kitap Okumalıyız?

Okumaya başladığınız zamanları hatırlıyor musunuz? Ya da okuma yazmayı bilmeden önce resimli kitaplarda yazılan bilgileri ne kadar çok merak ettiğinizi? Okumayı bilsek de kitap okumayı unutmadık mı? İlkokulda zorlana zorlana okuduğumuz yazıları şimdi bir çırpıda okuyabiliyoruz belki ama kitap okumayı bıraktık. Teknolojiye gömülü olarak yaşarken belki de hayatın telaşesi içerisinde boş vakit bulamadığımızı iddia ederek kendimizi kandırıyoruz. Oysaki kitap okumak boş zaman aktivitesi değil dolu zamanlarınızda dahi vakit ayrılması gereken bir aktivitedir. Bu yazımızda neden kitap okumalıyız sorusuna yanıt vermeye çalışacağız. Ve bunun için de öncelikle kitap okumanın yararlarına değineceğiz.

Kitap Okumanın Yararları

En son ne zaman kitap okuduğunuzu hatırlıyor musunuz? Belki gün içerisinde çeşitli sosyal medya mecralarında onlarca mesaj okuyoruz. Her gün sosyal medyada geçireceğimiz zamanın bir kısmını kitap okumaya ayırırsak işte elde edeceğimiz yararlar neden kitap okumalıyız sorusunun cevapları:

  • Kitap okumak bireysel bir aktivite olsa da sosyalleşmenize katkı sağlayabilir. Kelime haznenizin genişlemesine ve kendinizi daha doğru daha tutarlı ifade etmenize olanak sağlar. Böylelikle de sosyal hayatta parmakla gösterilen biri haline gelebilirsiniz.

 

  • Kitap okumanın stresi azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Günlük hayatın getirdiği stresten uzaklaşabilmek için ve kitap okuma hevesinizi arttırmak için hafif kitaplar okunabilir. Her ne kadar faydalı olmadığı yazılıp çizilse de popüler kültür kitapları bu anlamda oldukça etkilidir. Arada roman, hikâye tarzı kitaplar okumak fayda sağlayacaktır. Ama daha faydalı olması açısından dünya klasiklerine ve Türk klasiklerine yönelebilirsiniz.

 

  • Kitap denilince akla ilk roman ve hikayeler gelse de psikoloji, sosyoloji, tarih gibi genel kültür seviyenizi arttırıcı kitaplar entelektüel anlamda sizi doyurup daha kültürlü insanlar haline gelmenizi ve bazı konularda fikir sahibi olabilmenizi sağlayacaktır. Bu tarz kitaplar dünya hakkında ve kendiniz hakkında daha fazla bilgiye ulaşmanıza olanak sağlar. Olaylara farklı pencerelerden bakabilmeniz için farklı türlerde kitaplar okumanız çok yönlü bir insan olmanızı da sağlayacaktır.

 

  • Hafızanın sürekli olarak aktif tutulması için kitap okumak yine en yararlı aktivitelerden biridir. Alzheimer hastalığında önleyici olduğu kanıtlanmıştır. Bu hastalığa yakalanma olasılığını yüzde elli oranında azaltmaktadır.

 

  • Ebeveynlerin çocuklarına daha iyi eğitim vermeleri için de kitap okumaları gereklidir. Çocuklarınıza sürekli olarak kitap okumalarını söylemek yerine elinize alıp kitap okumanız çocuğunuzun sizi rol model alarak kitap okuma alışkanlığını daha etkili bir şekilde kazanmasını sağlayacaktır. Ayrıca çocuklarınıza nasıl davranmanız gerektiğini ve nasıl güzel ahlak kazandırabileceğinizi kitaplardan faydalanarak öğrenebilirsiniz.

 

  • Kitap okumak problemlerinize çözüm ararken farklı yollar bulmanızı sağlar.

Kitap okumanın yararları say say bitmez ancak peki her kitap bu yararları sağlar mı? Aslında bir kitaptan ne istediğinizle ilişkili olarak hangi kitabı okumanız gerektiği değişecektir. Neden kitap okumalıyız sorusuna yanıt verdiğimize göre şimdi de kitap seçerken dikkat etmemiz gerekenlere bakalım.

Kitap Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İnsan her kitabı okumalı mı sorusunun cevabı göreceli olsa da her kitaptan çıkarılacak yeni bir ders, yeni bir fayda mutlaka vardır. Önünüze gelen her yemeği yemediğiniz gibi her kitabı da okumanız gerekmez. Kitap seçerken öncelikle ne istediğinizi bilmeniz gerekir. Stresten uzaklaşmak için mi okuyacaksınız, bilgi edinmek için mi? Yoksa diksiyonunuzu güzelleştirip konuşmanızı geliştirmek için mi?

Kitap Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Şayet stresten uzaklaşmak ve hayatın karmaşası içerisinde rahat bir nefes almak için okuyacaksanız roman ve hikâye tarzı kitaplar ya da ilgi alanlarınızla ilgili kitaplar tercih edebilirsiniz. Fakat bilgi edinmek ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız hangi alanda bilgi edinmek istediğinize öncelikle karar vermeniz gerekir. Sonra da bu alanda kimlerin daha etkili olduğunu araştırmalısınız. Bilgi edinmek için pek çok kitap vardır ancak sizi doğru bilgiye ulaştıracak kitapları seçmeniz gerekir.

Şimdi hangi türde kitap okuyacağınıza karar verdiğinize göre ikinci aşamada yazar seçimi yapmalısınız. Yerli mi yabancı mı yazarların kitabını okuyacaksınız? Şayet yabancı bir yazarın kitabını okuyacaksanız ve yeterli yabancı dil bilginiz yoksa bu durumda çevirinin iyi olup olmadığına ve okunaklı olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Ama en iyisi yapabiliyorsanız yabancı bir kitabı kendi dilinde okumaktır.

Ve son olarak yazar seçimi de yaptıktan sonra istediğiniz alanı daha da daraltıp o yazarın hangi kitabını okuyacağınıza karar verebilirsiniz. Ya da yazarın kitaplarının önsözlerini okuyup ilginizi çeken kitabı okuyabilirsiniz.

 

] }