Piyasaya sürülmüş pek çok aynı işlevi gören ilaç vardır. Doktorunuz size bir ilaç yazar ve eczaneye gittiğinizde farklı isimde bir ilaç almış olarak dönebilirsiniz. Bunun sebebi bu ilaçların aynı etken maddeyi içeriyor olmasıdır. Fluoksetin nedir sorusuna en kısa yanıt olarak “Prozac, deprex, seronil gibi pek çok antidepresan ilacın etken maddesi” diyebiliriz.
Duygudurumunuzu büyük oranda yükselterek enerjinizde, iştahınızda artış sağlar. Bu ilacı kullanmaya başladığınızda uyku ihtiyacınızda artış görülebilir. Peki bu etkilere sahip olan fluoksetin hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? Gelin hep birlikte bu hastalıkları inceleyelim.
Fluoksetin Ne İçin Kullanılır?
Fluoksetin;
- Depresyon
- Blumia nevroza
- OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk)
- Panik atak
- Uyku bozuklukları
gibi pek çok psikolojik hastalığın tedavisinde kullanılır.
Depresyon artık hepimizin aşina olduğu bir hastalıktır ve tüm dünyada görülme oranının da %18 arttığı Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri arasındadır. Fluoksetin depresyon tedavisinde yararlanılan bir numaralı etken maddelerden biridir. Bunun sebebi yan etkisinin çok az olması ve kanser yapıcı bir etkisinin olmamasıdır.
OKB ise düşünsel ve harekete dayalı olarak kişinin birtakım hayatını sekteye uğratacak takıntılara sahip olmasıdır. Kişinin her yerde mikroplar olduğunu düşünüp sürekli olarak ellerini yıkaması örnek olarak verilebilir. Kişinin düşüncelerinden uzaklaşabilmesi için ilaç tedavisinin yanında terapi de gerekli olabilir.
Fluoksetin etken maddeli ilaçlar bu hastalığın tedavisinde doktorlar tarafından verilebilen ilaçlardır. Siz de kendinizde obsesyona dayalı kompulsiyon davranışları yani takıntılı düşüncelerle tekrar eden davranış kalıpları fark ediyorsanız ve bu davranışlar hayatınızı olumsuz yönde etkiliyorsa bir uzmana başvurmanız gerekir.
Blumia nevroza ise aşırı yemek yeme ve ardından kusma ile seyreden bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde de yine fluoksetin etken maddesinden yararlanılmaktadır.
Ortada hiçbir sebep yokken paniğe kapılma, kalp ritminin değişmesi, ölüm korkusu gibi belirtilerle kendini gösteren panik atak hastalığı için de yine doktorlar tarafından fluoksetin ihtiva eden ilaçlar yazılabilmektedir.
Fluoksetin Yan Etkileri Nelerdir?
Her ilacın az ya da çok istenilen etkisinin yanında gösterdiği bir yan etkisi bulunmaktadır. Bazen bu yan etkiler ilacın kullanılmasının durdurulmasını gerektirebilir. Fluoksetin etken maddeli ilaçların bilinen çok fazla bir yan etkisi olmasa da bazı hastalarda intihar düşüncelerinde artış gözlemlenmiştir. Fluoksetin yan etkileri arasında bağımlılık yapıcı bir etki olmamakla beraber ilerleyen zamanlarda kansere ya da kısırlığa da sebep olmaz.
25 yaş altı genç grupta yapılan gözlemlerde az sayıda da olsa intihara teşebbüs ve intihar düşüncelerine rastlanmıştır. Bu sebepten doktorunuzla sürekli olarak irtibat halinde olmanız ve kontrollerinizi aksatmamanız önem taşımaktadır. Kendinizde ilaca başladıktan sonra herhangi bir olumsuz düşünceler, uyuyamama, aşırı iştah ya da tam tersi iştahsızlık fark ederseniz doktorunuza başvurmanızda yarar var.
Son olarak birkaç şey eklememiz gerekirse arkadaş tavsiyesi, yakın akraba tavsiyesi üzerine kesinlikle ilaç kullanmamalısınız. Bir ilaca başlarken doktorunuzun vermiş olduğu talimatlara mutlaka uymalı ve dozunuzu da aksatmamalısınız. İlaç kullanmanın yanında ilacı nasıl kullandığınız da özellikle psikolojik ilaç kullanımında büyük önem taşımaktadır. İlaçları tam vaktinde almanız önemlidir.
Doktora muayene olmaya gittiğinizde şunu da belirtmeliyiz ki mutlaka diğer hastalıklarınızdan bahsetmelisiniz. Herhangi bir ilaca yan etkiniz olup olmadığını doktorunuzla paylaşmalı, önceden almış olduğunuz bir psikolojik tedavi varsa sonucu olumsuz dahi olmuş olsa bunu doktorunuza söylemelisiniz. Fluoksetin etken maddesi bazı çok nadir vakalarda kızarıklık ve deri döküntülerine sebep olabilmekte nefes darlığına yol açarak alerjik reaksiyon göstermektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en yakın acil servise gitmeniz gerekir.
Diğer yan etkiler hakkında bilgi almak için ilacınızın prospektüsünü okuyabilirsiniz. Ayrıca prospektüste yer almayan bir yan etki ile karşılaştığınızda tıbbi yardım almalısınız. Fluoksetin nedir? Sorusuna yanıt verdiğimiz bu yazımızı beğendiyseniz, değerlendirmeyi unutmayın.
Yorum Yap