fbpx
Klostrofobi Nedir? | Kapalı Alan Korkusu
Klostrofobi Nedir? | Kapalı Alan Korkusu

Klostrofobi Nedir? | Kapalı Alan Korkusu

Klostrofobi Nedir?

Klostrofobi, fransızca “laustrophobie” sözcüğünden gelmektedir. Oldukça yaygın bir fobidir. Küçük odalar, kilitli odalar, arabalar, uçaklar, trenler, tünel, su altı mağaraları, bodrum katlar, kısıtlama korkusu, bir küçük markette bulunmak gibi önemsiz şeylerden klostrofobi korkusuna sebep olabilir. Kısaca anlamıyla küçük bir alana veya odaya girmenin ya da kaçmanın korkusu olarak tanımlayabiliriz.

Klostrofobinin genellikle 2 farklı önemli semptomu olduğu söylenmektedir: Kısıtlama korkusu ve boğulma korkusu olarak söylenebilir.

Genellikle hasta birey olduğu bölgede kısıtlandığı zaman boğulma korkusu ve sınırları içinde hava eksikliği olabileceğine inanırlar. Aslında bir bakımıyla kaygı bozukluğudur ve çoğunlukla panik atak ile sonuçlandığı gözlemlenmiştir.

Bir araştırmaya göre klostrofobinin nüfusun %2-5 herhangi bir yerin şiddetli klostrofobiden etkilendiğini söylemiştir.

Belirtileri Nedir?

Kapalı alanda bulunan bireyin ya da bunu çağrıştıracak ortamlarda durması ve bireyde baş dönmesi, titreme ve kalp atışlarında hızlanma klostrofobinin belirtileri arasındadır. Ek olarak bunlara nefes darlığı, mide bulantısı, gerçek dışlılık hissi de ekleyebiliriz. Fazla karşılaşılmasa da birey ölüm korkusu ve baygınlık geçirebilir.

Örneğin;

  • Sıcak Basmalar
  • Baş Ağrısı
  • Uyuşma
  • Boğulma hissi
  • WC kullanmak için dürtü
  • Zarar görme veya hastalık korkusu

Ne Sebep Olur?

Genel olarak klostrofobi hastaları eskiden yaşadıkları tavmatik bir olay sebebiyle gözükmektedir.

Örnek olarak küçük yaşta uzun bir süre kapalı alanda sıkışıp kalma veya çocukken yaşadığı zorbalığı hasta olmasına sebep olabilir. Bazı araştırmalar sonucu klostrofobinin “savaş ya da kaç” reaksiyonuna bağlı doğal bir eğilim olduğu inanılır.

"<yoastmark

Tedavi Edilebilir Mi?

Klostrofobi nedir sorusuna cevap aldığımıza göre şimdi tedavisine geçelim..

Korku çeşitlerindeki diğer korkular gibi bu korku hastalığında da kullanılan yöntemlerden birisi olan bilişsel davranışçı terapi (BDP) yöntemidir.

BDP kısaca: hasta bireyin duygu ve düşüncelerini değiştirebilmenin en ideal yolunun hasta bireyin davranışlarını değiştirmek olduğunu savunan terapi şeklidir. Bilişsel terapi uygulanırken, danışanın kendi korkularından uzaklaştıracak yöntemler kullanır.

Ek olarak tedavisine çözüm odaklı terapi ve hipnoz gibi yöntemlerde sık sık tavsiye edilir.

Klostrofobi nedir? Makalemizi okuduğunuz için teşekkürler.

Hasta bireyin yaşadığı stres ve anksiyete belirtilerinin hafiflemesi için psikolojik desteğin yanı sıra anti-anksiyete ilaçları kullanılabilir.